
Grote Nederlandse beursbedrijven hebben een plan bij minister Henk Kamp van Economische Zaken op tafel gelegd om de macht van aandeelhouders fors in te perken bij een ongewenst overnamebod. ‘Wat een pannenkoek.’
In het voorstel kunnen bestuurders en commissarissen gedurende een jaar niet door aandeelhouders naar huis worden gestuurd wanneer er in de ogen van het bestuur een vijandig bod op het bedrijf is uitgebracht. Dit vooruitzicht moet partijen met overnameplannen afschrikken om überhaupt met een vijandig bod te komen. Dit zeggen verschillende bronnen tegen het FD.
Zie ook: Ferry Muller (Vebego): ‘Een grote kans in overnameland laten we natuurlijk niet schieten’
Minister Kamp bestudeert het voorstel dat is ingediend door Jan Hommen, oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en advocaat Peter Wakkie, voormalig bestuurder van Ahold. Samen met Hommen opereren zij als afgevaardigden voor de 25 beursbedrijven uit de AEX-index. Het drietal krijgt ondersteuning van het secretariaat van de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen.
De beursbedrijven hebben haast want vijandige overnames vormen een reële bedreiging, meldt het FD. Verf- en chemieconcern AkzoNobel vecht tegen de ongevraagde avances van het Amerikaanse PPG. Maandag wees het bestuur van AkzoNobel het derde bod af. Nu AkzoNobel voor de derde keer een bod van zijn Amerikaanse concurrent PPG heeft afgewezen, stapt aandeelhouder Elliott Advisors naar de Ondernemingskamer. De activistische belegger wil van de rechter toestemming krijgen om over het lot van president-commissaris Antony Burgmans te stemmen.
Vijandigheid Unilever
Eerder dit jaar leek het er heel even op dat ook Unilever tegen de zin van het bestuur in andere handen terecht zou komen. Ook zijn er zorgen dat aandeelhouders van Ahold Delhaize niet zullen instemmen met verlenging van een bestaande beschermingsconstructie die volgend jaar afloopt.
Hommen en de zijnen willen dat het, bij een ongewenste overname, verboden wordt om een jaar lang aandeelhoudersvergaderingen uit te schrijven die tot doel hebben de commissarissen van een bedrijf te vervangen of het bestuur te dwingen tot een strategiewijziging. Als de commissarissen niet kunnen worden vervangen is het in wezen ook onmogelijk om de ceo en andere bestuurders weg te sturen: de raad van commissarissen beslist hier immers over.
Rustperiode
De rustperiode van een jaar is bedoeld voor bedrijven die nu onvoldoende of geen bescherming hebben tegen vijandige overnames. In die periode moet het bestuur de tijd krijgen om de strategie bij te sturen en met alternatieven te komen die aandeelhouders over de streep kan trekken.
De groep-Hommen heeft Kamp gevraagd met een voorstel te komen voor een wetswijziging. De ministeries van Economische Zaken, Financiën, en Veiligheid en Justitie bekijken op dit moment of een dergelijke wetswijziging mogelijk is. Het kabinet beslist binnen vier weken over een dergelijke aanpassing van de wet, zei minister Kamp onlangs. Vervolgens kan de wetswijziging in principe al volgende maand, dus nog voor het zomerreces, aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.
Pannenkoek
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei onlangs blij te zijn met de ‘krachtige opstelling’ van de leiding van AkzoNobel in de overnamestrijd met het Amerikaanse concern PPG. De houding van Kamp kan niet op ieders sympathie rekenen. Zoals Arco Wagemakers, CFO en eigenaar van JNFE Consulting.
Wat een pannenkoek….
— Arco Wagemakers (@HisRandomness) 8 mei 2017