
Uit het beloningsonderzoek van de Nederlandse Vereniging van Commissarissen en Directeuren blijk dat vrouwelijke directeuren 15-20 procent minder verdienen dan mannelijke collega’s in vergelijkbare functies.
Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde beloning van directeuren op 152.000 per jaar ligt, bijna 30.000 minder dan de normering topinkomens bij de overheid van 181.000 euro. Uit het NCD Beloningsonderzoek blijkt dat van de directeuren die deelnamen aan het onderzoek, de helft 150.000 euro of minder verdient. De grootste groep directeuren kent een vast salaris van circa 175.000 euro. Het gemiddelde salaris van alle directeuren bedraagt 152.000 euro. Slechts een kleine groep van directeuren verdient meer dan een kwart miljoen op jaarbasis.
Zie ook: NCD na Beloningsonderzoek: ‘Directeuren allesbehalve zakkenvullers’
Bijna 17 procent van de NCD-leden is vrouw. En zij verdienen aanzienlijk minder dan hun mannelijke collega’s, blijkt uit het onderzoek. Om een goede duiding te kunnen maken is zoveel mogelijk gezocht naar vergelijkbare factoren, zoals functies, sectoren omzet etc.. En dan blijkt dat vrouwen op directieniveau gemiddeld 15-20 procent minder verdienen.
Uit het onderzoek blijkt ook dat de helft van alle ondernemingen wordt bestuurd volgens het bestuursmodel “directievoering”, waarbij het bestuur direct is betrokken bij de “going concern” organisatie. Zo’n 42 procent van de directeuren werkt volgens het bestuursmodel, waarbij de RvT of RvC op afstand toezicht houden. Normaal gesproken heeft het bestuursmodel waarbij er sprake is van een RvC een beloning verhogende werking. Uit het onderzoek blijkt dat niet het geval te zijn. De NCD heeft daar geen passende verklaring voor.