
Warenhuisketen Hudson’s Bay wordt belaagd door de activistische aandeelhouder Land & Buildings Investment Management. Het van oorsprong Canadese bedrijf is niet het enige bedrijf dat recent onder druk wordt gezet door activistische aandeelhouders. Hetzelfde geldt voor Philips en in het bijzonder AkzoNobel.
De Amerikaanse investeerder Land & Buildings Investment Management, die 4,3 procent van de aandelen Hudson’s Bay zou bezitten, dringt vooral aan op om meer te doen om geld te slaan uit de omvangrijke vastgoedbezittingen van Hudson’s Bay. De focus moet meer worden gelegd op het te gelde maken van de vastgoedportefeuille in plaats van moeite doen bij onsuccesvolle fusies. De activistische aandeelhouders willen ook dat het Canadese bedrijf van de beurs gehaald wordt.
Zie ook: Minister ontvangt plan om macht aandeelhouders in te perken na vijandig bod
De activistische aandeelhouders van Philips houden zich ook niet stil. Het activistische hedgefonds Third Point had onlangs veel aandelen gekocht in het Eindhovense bedrijf. Het is onduidelijk om hoeveel het precies gaat. Third Point zou miljarden euro’s over hebben voor Philips. In het register van Autoriteit Financiële Markten (AFM) komt het Amerikaanse hedgefonds (nog) niet voor. De meldingsgrens bij AFM ligt op 3 procent. Met een groot belang in Philips kan de activistische aandeelhouder een campagne voeren om de koers van het bedrijf te verleggen.
Volgens sommige ingewijden zou het investeringsfonds een miljardenpositie willen opbouwen voorafgaand aan een activistische campagne bij het bedrijf.
Activistische aandeelhouders weinig succesvol bij AkzoNobel
De activistische aandeelhouder Elliott Advisors wilde recent een buitengewone aandeelhoudersvergadering (‘bava’). Op die bava zou besloten moeten worden over het ontslag van president-commissaris Antony Burgmans. En dat zou vervolgens de weg vrij moeten maken voor gesprekken met de Amerikaanse verfmaker PPG, die AkzoNobel wil overnemen. De aandeelhouders faalden echter in hun opzet.