
Belastingontwijking via buitenlandse constructies komt steeds minder voor. De opvattingen over het ontlopen van de fiscus zouden zijn veranderd.
Renate de Lange, belastingadviseur bij PwC, zei dat donderdag voor de parlementaire ondervragingscommissie die een mini-enquête houdt naar belastingontwijking. ‘Dingen komen gewoon terug naar Nederland’, tekende het FD op.
Zie ook: Belastingontwijking: EU-ministers maken einde aan sluiproute ‘shoppende’ multinationals
De Lange, die vermogende families van advies dient, denkt dat de opvattingen over het ontlopen van de fiscus zijn veranderd. Een jaar of tien terug werd het volgens haar veel meer als normaal beschouwd dat je je vermogen in het buitenland stalde om minder belasting te hoeven betalen. De wetgeving is bovendien aangescherpt. ‘Het belang van het buitenland wordt steeds kleiner.’
Scepsis
De parlementaire commissie reageerde sceptisch op haar betoog. De commissie stuitte afgelopen dagen al vaker op getuigen die het op grote schaal ontwijken of ontduiken van belastingbetaling relatieveren of ontkennen. Kamerlid Chris van Dam (CDA) wilde De Lange te kakken zetten door PwC te betitelen als een ‘gezellig knuffelhoekje’.
Belastingontwijking en symptoombestrijding
Hoogleraar Daniel Smit noemde onlangs de huidige aanpak tegen belastingontwijking te veel ‘symptoombestrijding’. Het gaat er bij de huidige aanpak vooral om dat multinationals ergens belasting betalen. Maar in welk land precies, dat lijkt minder relevant.