
Als een goede naleving van het nieuwe stelsel voor Permanante Educatie niet kan worden gewaarborgd of afgedwongen, moet het volgens Jeroen Dijsselbloem ook niet worden ingevoerd. Een cursus Spaans vindt de demissionair van Financiën echter geen probleem, mits het bevorderlijk is het voor het werk van de accountant.
Jeroen Dijsselbloem sluit een cursus Spaans niet uit als onderdeel van de Permanente Educatie (PE) van accountants. In de ogen van de demissionair minister van Financiën moet doorslaggevend zijn ‘of een accountant na een succesvolle deelname in staat is zijn werk beter uit te voeren en meer kwaliteit af te leveren.’ Dijsselbloem stelt daarbij als voorwaarde dat een dergelijke PE-activiteit aansluit bij de werkzaamheden van de accountant. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).
Zie ook: Geen draagvlak voor gecertificeerde toezichthouders
In de pilot van het nieuwe stelsel kunnen accountants onder meer zelf hun leerdoelen stellen en hoeven geen verplicht aantal uren meer te besteden aan Permanente Educatie. Dijsselbloem waakt echter voor een vrijblijvend karakter van PE. ‘Ik vind dat het nieuwe stelsel niet vrijblijvend mag zijn. Als een goede naleving van het nieuwe PE-stelsel niet kan worden gewaarborgd of afgedwongen, moet het ook niet worden ingevoerd.’
Kennistoets PE blijft
In het nieuwe model blijft de in het kader van de PE door de NBA verplicht gestelde cursus of training bestaan. Het gaat dan om een opleidingsverplichting met betrekking tot de laatste ontwikkelingen op het vakgebied en om maatschappelijk belangrijke thema’s voor accountants, zoals fraudebestrijding en de kwaliteit van wettelijke controles. Hoeveel verplichte cursussen en trainingen moeten worden gevolgd, zal mede afhankelijk zijn van de mate waarin nieuwe relevante vaktechnische en maatschappelijke ontwikkelingen zich voordoen. Er zal daarbij ook differentiatie kunnen plaatsvinden naar gelang de aard van de functies die een accountant vervult. De kennistoets die accountants moeten afleggen, blijft in het nieuwe systeem bestaan.
Positieve pilot Permanente Educatie
De ervaringen van de deelnemers aan de pilot zijn overwegend positief. Het bestuur van de NBA heeft echter nog geen eindevaluatie over de totale pilot gedaan, omdat deze nog loopt en daarom ook nog geen definitieve beslissing genomen over de wenselijkheid om het nieuwe model in te voeren.
Als je het niet registreert krijg je een brief
Willem Ouwehand, programmamanager NBA, vindt de PE-verplichtingen geen onrealistische opgave. Ouwehand signaleert ‘maar een enkeling’ die zijn PE-uren niet registreert. ‘Ieder jaar moeten de leden voor een bepaalde datum aangevinkt hebben hoeveel uren ze aan PE hebben besteed. Ze moeten verspreid over drie jaar 120 PE-uren halen met een minimum van 20 PE-punten per jaar. Als je het niet registreert krijg je een brief. Als dat geen resultaat heeft, volgt een klacht bij de Accountantskamer. Die deelt eerst een boete uit. Pas in het uiterste geval volgt een doorhaling. Dat gebeurt eigenlijk alleen bij leden die toch al uit het register willen.’