
Digitale rapportage is vooral in grote bedrijven een prioriteit. Mkb-ondernemers zijn minder enthousiast over de digitale mogelijkheden in het rapportageproces.
Rapportage of realtime-dashboarding gebeurt in 2017 in 38 procent van de gevallen (volledig) digitaal, in de grootzakelijke markt is dit zelfs 47 procent. Er is niet altijd behoefte aan digitalisering van dit proces, regelmatig ontbreekt de kennis of liggen de prioriteiten elders. Dat blijkt uit de eerste Nederlandse Digitaliseringsindex, gebaseerd op een onderzoek van Kantar TNS, onder meer dan 200 Nederlandse bedrijven in opdracht van Visma Software. Niet alle bedrijven zijn er klaar voor. Hun systemen zijn bijvoorbeeld niet geschikt, het management is terughoudend of klanten zijn er nog niet op ingesteld.
Zie ook: Econoom Jan Willem Velthuijsen: ‘Welke banken bestaan er nog over vijftien jaar?’
Visma verwacht dat 30 procent van de handmatige rapportageprocessen tegen 2020 digitaal zal verlopen. Opvallend is dat dit percentage bij de grotere bedrijven 100 procent bedraagt.
Wat hebben bedrijven nu aan kosten bespaard door digitalisering?
Voor 2016 komt dat uit op een besparing van 9 procent, waarbij er nauwelijks verschil is tussen het mkb en de grootzakelijke markt (9 procent versus 11 procent). Voor 2017 voorzien ze een lichte stijging naar 11 procent. Kleinere bedrijven verwachten meer te profiteren van de digitalisering (12 procent) dan grotere (11 procent).
Urenregistratie graag digitaliseren
Bijna een derde (30 procent) van de bedrijven geeft aan meer processen te willen automatiseren. Bij kleinere organisaties is dit 28 procent, bij grote bedrijven gaat het om 39 procent. De te digitaliseren processen lopen uiteen van productie, inkoop en verkoop, voorraad-, order- en klantbeheer tot facturatie, verwerking van inkomende facturen, financiële en managementrapportage en hr. Urenregistratie is het meest genoemde proces.