
Bedrijven slagen er steeds meer in om vrouwen in de top aan te stellen. De uitkomst blijft echter beperkt, zoals ook uit het aantal vrouwelijke CFO’s blijkt.
Dat blijkt uit een nieuw rapport van de commissie die de vorderingen bijhoudt van ondernemingen en instellingen die het zogeheten Charter Talent naar de Top hebben ondertekend. Met ruim 22 procent vrouwen in het bestuur en zo’n 33 procent in de RvC presteren bij het initiatief aangesloten organisaties veel beter dan gemiddeld.
Zie ook: Minister Bussemaker wil meer vrouwen in top bedrijfsleven
Diverse bedrijven voldoen volgens een van de onderzoekers ook al aan het wettelijke streefcijfer dat uitgaat van minimaal 30 procent vrouwen. De commissie merkt hier duidelijk vorderingen en ziet in het werk dat wordt verzet een ‘effectief alternatief’ voor quota voor topvrouwen.
Landelijk is bij de grotere bv’s en nv’s echter sprake van nog geen 10 procent vrouwelijke bestuurders en 12,5 procent vrouwelijke commissarissen. Deze percentages stijgen nog maar zeer traag. Ook valt op dat het aantal organisaties dat het charter heeft ondertekend amper toeneemt. Een jaar geleden ging het nog om 258 bedrijven en instellingen. Nu is sprake van 261 ondertekenaars.
De overheid dringt er al een tijd op aan dat bedrijven meer doen om op topposities een betere diversiteit tussen de seksen te krijgen. Grote ondernemingen die in 2016 geen evenwichtige verdeling van de zetels hadden, zijn verplicht dit toe te lichten in hun bestuursverslag als zij hun bestuursverslag ná 13 april 2017 publiceren. Tot 13 april wordt een beroep gedaan op de bereidheid van ondernemingen om te handelen in overeenstemming met het voornemen om het wettelijk streefcijfer te verlengen.
Paardenmiddel
Ondernemersorganisaties hebben al herhaaldelijk aangegeven dat ze niet op dergelijke overheidsmaatregelen zitten te wachten. Ook minister Jet Bussemaker (Emancipatie) sprak eerder van een ‘paardenmiddel’ waarvan ze hoopte dat ze het nooit hoeft in te zetten.
Vrouwelijke CFO ondervertegenwoordigd in AEX en AMX
Maëlys Castella (Akzo Nobel), Geraldine Matchett (DSM), Laurence Debroux (Heineken) en Jessica Uhl (Shell) zijn de vier vrouwelijke financiële topvrouwen in de Amsterdamse AEX. In de AMX is er slechts één vrouwelijke CFO, Thessa Menssen van BAM Groep.
In een interview zei Menssen onlangs dat het te langzaam gaat met het aantal vrouwelijk bestuurders bij beursgenoteerde bedrijven. ‘Het streefgetal van 30 procent halen we lange na niet. Dat de overheid een evenredige vertegenwoordiging eist, is een eerste goede stap. Maar het leiderschap moet komen van besturen, toezichthouders, accountants – de bedrijven zelf. Die uiten zich tot nu toe zuinigjes over dit onderwerp.’