
Het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt voor de risico’s van de politieke koers van Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten voor de Nederlandse economie. Daarnaast wordt de houdbaarheid van de eurozone betwist.
De effecten van het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump is onduidelijk. Ook zijn er onzekerheden over hoe de Amerikaanse regering zich zal opstellen tegenover internationale instellingen, handel en regulering van de financiële sector.
Zie ook: M&A-advocaat Jan Louis Burggraaf: ‘CFO’s kunnen prijsreductie moeilijk accepteren’
De houdbaarheid van de eurozone blijft een vraagteken. Die twijfel alleen al kan volgens het adviesorgaan, samen met het aanstaande vertrek van de Britten uit de Europese Unie, vervolgens leiden tot verdere versnippering van Europa. Het CPB wijst onder meer op de verharde toon in de brexit-onderhandelingen, die mogelijke hogere economische kosten met zich meebrengen. Het CPB schrijft dat deze risico’s de stabiliteit van de financiële markten in 2016 en de eerste helft van 2017 nauwelijks leken te deren.
Onzekerheid beleid IMF
Het zeer ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) blijft een punt van kritiek, onder meer omdat onduidelijk is wat er aan het einde van het jaar gaat gebeuren met het aankoopprogramma van obligaties door de ECB. Volgens het adviesorgaan kan onzekerheid over de afbouw van de grote portefeuille obligaties onder meer leiden tot schommelingen op de financiële markten en hogere rentes.