
Belastingadviseurs zijn meer terughoudend na de publicatie van de roemruchte Panama Papers. De enorme exposure van de belastingontwijkende perikelen zorgt ervoor dat de fiscalisten meer op hun hoede zijn bij het aanbevelen van dubieuze constructies.
Joris-Jan Leenman en Ben van den Berg, twee medewerkers van de Belastingdienst, vertelden woensdag bij het begin van de parlementaire mini-enquête naar belastingontwijking over de terughoudendheid van belastingadviseurs. Het tweetal is werkzaam bij de Coördinatiegroep Taxhavens en Concernfinanciering van de fiscus.
Zie ook: Cybersecurity blijft zorgenkind in financiële sector na Panama Papers
De Tweede Kamer houdt zich de komende anderhalve week bezig met de vraag in hoeverre het fiscale klimaat in Nederland wordt gebruikt om belastingen te ontlopen. Dat gebeurt via een parlementaire ondervragingscommissie. Getuigen in deze mini-enquête zijn verplicht te verschijnen en worden onder ede gehoord. De commissie wordt geleid door PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. VVD en PVV zijn niet in de commissie vertegenwoordigd. Zij vonden het parlementair onderzoek niet nodig.
Miljarden mislopen
Oud-rechercheur, fiscalist en wetenschapper Jan van Koningsveld, met wie de commissie woensdag ook sprak, zegt dat de Belastingdienst jaarlijks zo’n 10 miljard misloopt door het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen. De voormalige medewerker van de fiscale opsporingsdienst FIOD promoveerde twee jaar terug op dit onderwerp.
Rolling Stones
De commissie heeft behalve deskundigen ook gespecialiseerde journalisten uitgenodigd. Ook de zaakwaarnemer van Rolling Stones en U2, popgroepen die gebruikmaken van fiscaal gunstige Nederlandse regels, komt langs. Multinationals worden als gevolg van de wens van een Kamermeerderheid niet verhoord.
Verzet
Medewerkers van de Belastingdienst die zich bezighouden met het opsporen van belastingontwijking worden niet vrolijk van hun zoektocht. Zij stuiten op veel verzet. De belastingplichtigen en hun adviseurs maken volop gebruik van tijdrovende juridische procedures. Soms is er zelfs sprake van bedreiging.
Meesterbreinen achter Panama Papers
De twee oprichters van het Panamese bedrijf Mossack Fonseca, bekend van de Panama Papers, werden in februari nog gearresteerd. Jurgen Mossack en Ramon Fonseca worden verdacht van witwaspraktijken in verband met een groot corruptieschandaal in Brazilië. De zaak staat los van de onthullingen van de Panama Papers. Volgens de Panamese justitie blijkt uit onderzoek dat Mossack Fonseca vermoedelijk ‘een criminele organisatie’ is.