
Financiële instellingen die vanwege de Brexit hun Europese hoofdkantoor naar het vasteland verhuizen, zullen nauwelijks naar Nederland komen. Britten negeren ons land vanwege het strenge Nederlandse bonusplafond. Ondernemerslobby VNO-NCW vreest voor gemiste kansen.
Door de strenge bonusregels dreigt Nederland zo’n 17.000 banen en een miljard euro aan extra belastinginkomsten mis te lopen. Dat stelt werkgeversorganisatie VNO-NCW die uit eigen kanalen weet dat vanwege de brexit nog verschillende grote zakenbanken overwegen om uit Londen hiernaartoe te verhuizen. ‘Ons bonusplafond is hun echter een doorn in het oog.’
Zie ook: Dijsselbloem ontkent Britse bedrijven aan te moedigen om Nederlandse bonuswetgeving te omzeilen
In Nederland worden de bonussen bij banken sinds 2015 wettelijk beperkt tot 20 procent van het vaste salaris. VNO-NCW pleit ervoor dat Nederland net als de rest van Europa bonussen tot 100 procent zou toelaten. Dat zou voorkomen dat andere landen alsnog de voorkeur krijgen van de banken.
UBS, JPMorgan en Morgan Stanley zien Nederlands brood ondanks bonusplafond
Nog zeker drie grote financiële concerns en meerdere kleinere spelers denken na over het openen van kantoren in Nederland, weet VNO-NCW. Volgens bronnen van De Telegraaf zou het in ieder geval gaan om UBS, JPMorgan en Morgan Stanley.
Graaiers
Zoekende internationale grootbanken mijden de hoofdstad vanwege het strenge regels die gelden in Nederland, meldt het FD. De Britten zijn bang om talent te verliezen aan de concurrentie, onverantwoord hoge vaste salarissen te moeten gaan betalen om het personeel vast te houden en willen niet neergezet worden als ‘graaiers’.
Maximaal bonusplafond
De maximale bonus voor Nederlandse bankiers ligt momenteel op 20 procent van hun jaarsalaris, maar voor internationale banken geldt de Europese wetgeving van 100 procent van het jaarsalaris. Dijsselbloem geeft du aan dat buitenlandse firma’s gerust naar Nederland kunnen verhuizen.