
De discussie over beschermingsconstructies woedt momenteel op volle sterkte. VNO-NCW pleit voor bescherming, maar zonder overheidsingrijpen. Ook wil de ondernemersclub de rol van de institutionele belegger versterken.
Demissionair minister Henk Kamp oppert beschermingsconstructies bij vijandige overnames van Nederlandse bedrijven. Ondernemersorganisatie VNO-NCW wil niet dat de overheid zich ermee bemoeit. ‘Overnames horen bij de dynamiek van het ondernemerschap. Onder normale omstandigheden is daar geen ruimte voor overheidsingrijpen. Er is echter op de mondiale overnamemarkt op dit moment geen sprake (meer) van normale omstandigheden en open en evenwichtige internationale marktverhoudingen,’ laten de ondernemers in een Position Paper weten.
Zie ook: ‘Een beursvennootschap die goed presteert, houdt ongewenste kopers buiten de deur’
De organisatie ziet ’ten minste’ drie redenen waarom actie nodig is om meer waarborgen te bieden voor de Nederlandse belangen. Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zijn relatief goedkoop over te nemen vanwege het monetaire beleid van de ECB/EU van de laatste jaren. Daarnaast is er geen sprake van reciprociteit op wereldschaal. ‘Meer en meer zijn er ondernemingen op overnamepad uit landen die zelf hun grenzen dichthouden voor internationale investeringen en/of waar vaak sprake is van staatsdeelnemingen of die zich verschansen achter zware wettelijke beschermingswallen voor ondernemingen.’ De America First-politiek van de Verenigde Staten in combinatie met de voorgenomen belastinghervorming vormen volgens de ondernemersorganisatie een motief voor (regionale) hoofdkantoren van ondernemingen om zich in de Verenigde Staten te vestigen.
Adequate wettelijke bedenktijd
VNO-NCW hoopt dat voor bestuur en commissarissen ‘een adequate wettelijke bedenktijd’ wordt gecreëerd zodat zij de belangen van de vennootschap en alle stakeholders zorgvuldig kunnen wegen. ‘Er mag daarbij geen sprake zijn van protectionisme. De verantwoordelijkheid voor het inroepen van deze mogelijkheid moet daarom steeds bij de onderneming zelf liggen. De overheid mag niet op de stoel van de onderneming gaan zitten.’
Versterk rol institutionele belegger
Tevens wil VNO-NCW dat het kabinet onderzoekt op welke manier barrières voor institutionele beleggers kunnen worden weggenomen om steviger te participeren in Nederlandse bedrijven. ‘Het aandeelhouderschap in Nederlandse beursgenoteerde vennootschappen is meer gespreid dan in andere landen. Het is daarom van belang dat Nederlandse institutionele beleggers een grotere rol kunnen spelen als aandeelhouder en investeerder in Nederlandse ondernemingen. In de praktijk beleggen zij een gering percentage van hun vermogen in Nederlandse beursfondsen. Mede hierom wordt institutionele beleggers al vele jaren gevraagd om als kernaandeelhouders, ook in vijandige situaties, de langetermijndoelstellingen en duurzaamheid te waarborgen.’