
De snelheid waarmee Nederlandse bedrijven facturen betalen, blijft vrijwel ongewijzigd. Het betaalgedrag in het Nederlandse bedrijfsleven is daarmee stabiel. Naar verwachting komt daar verandering in door de Wet uiterste betaaltermijn.
Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven blijft vooralsnog stabiel, blijkt uit de Graydon Barometer Betaalgedrag. In de afgelopen drie maanden is het betaalniveau vrijwel gelijk gebleven. Een factuur in Nederland wordt momenteel na 40,4 dagen betaald. Elmar Stokhof, directeur Collections bij Graydon, ziet lichte verbetering. ‘Dit bevestigt de trend die we begin dit jaar hebben ingezet. Toen noteerden we voor het eerst in een jaar tijd een verbetering van het betaalgedrag.’
Zie ook: Order-to-cash in 2020: de CFO aan het roer
De Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen is sinds juli van kracht. Voorheen konden betaaltermijnen worden opgerekt door zogenoemde betalingsuitzonderingen. De nieuwe wet moet dergelijke constructies verhinderen. Stokhof verwacht een positieve stimulans voor het midden- en kleinbedrijf. ‘De verwachting is dat dit een impuls geeft aan het betaalgedrag waardoor het mkb over meer liquiditeit kan beschikken. Ik kijk dan ook erg uit naar de effecten hiervan in de tweede jaarhelft.’
Facturen in de Overige Dienstverlening met 37,1 dagen worden het snelst betaald, gevolgd door Landbouw en de Gezondheids- en welzijnszorg. De sectoren betaalden na 38,8 dagen. De sector IT & Communicatie is de langzaamste betaler met 44,4 dagen. Desondanks houdt dat een lichte verbetering van anderhalve dag in.
De provincies Zeeland en Friesland betalen de facturen het snelst met 38,4 dagen. Flevoland blijft onderaan bungelen met 42 dagen.