
Het Nederlandse gebruik van fintech blijft achter bij de rest van de wereld. In Nederland maakt slechts een kwart van de digitale actieve consumenten gebruik van fintechdiensten.
Dat blijk uit onderzoek van accountants- en advieskantoor EY dat het Nederlandse gebruik van FinTech achterloopt bij de adoptie van financiële technologie (fintech) wereldwijd. Zo’n 27 procent digitale actieve consumenten maakt actief gebruik van de technologie, terwijl het percentage wereldwijd gemiddeld 33 procent is.
Zie ook: Gevestigde orde financiële sector voelt hete adem fintech
De lage mate van bekendheid met fintechdiensten en de sterke ‘traditionele’ financiële infrastructuur zorgen ervoor dat het gebruik van fintech achterblijft.
Faciliteren van fintech
De Nederlandse consument vindt het ‘bovenmatig belangrijk’ om toegang te hebben tot nieuwe financiële producten en diensten, zo blijkt uit de EY FinTech Adoption Index. Lisette Ens, manager FinTech EY, wil dat de voorwaarden voor de financiële technologie in Nederland optimaal zijn. ‘Het stimuleren en faciliteren van fintechdiensten, of deze nu voortkomen uit startups of traditionele dienstverleners, zorgt voor verbetering en vernieuwing in de sector. Alle spelers in en rond de financiële sector zouden hier dan ook de focus op moeten hebben.’
Overheid als voorloper
Oud-minister Willem Vermeend riep onlangs op om 5G in heel Nederland uit te rollen. ‘Trek er maar geld voor uit. Dat kun je overal toepassen. We zijn bezig met blockchain, laat de overheid voorop lopen. Belasting kan bijvoorbeeld in blockchain. Onze belastingstelsels zijn allemaal fysiek. Dat is totaal verouderd en is niet meer te repareren. Over drie jaar móeten jullie een digitaal systeem bouwen. Kap er nou gewoon mee en ga over op een nieuw systeem.’