
Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Hans Hoek, partner C3 adviseurs en managers.
1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven voor een kind van 5 jaar?
Ik ben als partner van C3 adviseur voor governance en samenwerking in de gezondheidszorg. Ik help ziekenhuizen, verpleeghuizen en huisartsen om goed samen te werken en hun werk goed te regelen, zodat de patiënt betere zorg krijgt en de zorg niet te duur wordt.
2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Tevreden, als het over mezelf gaat. Bezorgd, als het over het negatieve beeld van de gezondheidszorg gaat. Enthousiast als ik zie welke prachtige ontwikkelingen er in de gezondheidszorg mogelijk zijn vanuit de patiënt en vanuit het gebruik van data, AI en robotisering. Gemotiveerd, om die ontwikkelingen te onderzoeken en te helpen deze te realiseren.
3. Wat staat er in 2017 op de planning?
Ik help veel bestuurders en toezichthouders met de toepassing van de nieuwe governancecode en met allerlei governance vraagstukken.
Ik ben bezig met een aantal publicaties over governance gericht op de vraag of de huidige vorm nog wel voldoet en of we bij voorbeeld toezicht niet beter aan robots over kunnen laten.
Verder werk ik aan een boekje over mijn 30 jaar ervaring met professionals. Het boekje zal anekdotes, praktische suggesties en een beetje theorie bevatten.
4. Wat is de grootste uitdaging voor uw onderneming?
Om niet zo maar een van de vele adviesbureaus te zijn, maar echt bij te dragen aan verbetering van de gezondheidszorg. Daarom hebben we ook bijna allemaal collega’s, die zelf als zorgverlener gewerkt hebben en daarna adviseur/interim-manager zijn geworden. Naast het oplossen van de vraagstukken van vandaag, proberen we voorop te lopen in het denken over en het toepassen van nieuwe ontwikkelingen. Denken vanuit de patiënt in plaats van uit instituties is daarbij een van de grootste maatschappelijke uitdagingen.
5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?
Dat het vak van adviseur professionaliseert en dat de klant kan zien wat goed advieswerk is. Mijn collega Elsbeth Reitsma is op dit onderwerp gepromoveerd.
6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?
Er is eerder een permanent gevoel van tevredenheid over hoe het met ons als C3 gaat en een voortdurende intellectuele uitdaging om zowel het vak als de zorg beter te maken en onszelf te ontwikkelen. Een juichmoment daarbinnen is toen we in het kader van ons denken over ‘Moed of moet’ (om te veranderen in de zorg) er eens echt voor gingen zitten om te kijken wat verschillende burgers nodig hebben in plaats van naar de ficties uit Den Haag te kijken.
7. Wat maakt u boos?
Het ontzettende negativisme in de samenleving en het dedain van politici, die voortdurend roepen dat er niets deugt in de zorg om vervolgens weer maatregelen te nemen die tot een puinhoop leiden. Denk aan het PGB (persoonsgebonden budget) een opeenvolging van 20 jaar beleidsmissers van politici en wantrouwen in burgers en zorgverleners.
8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?
Net als Roald van Dijk heb ik geen behoefte om met iemand te ruilen, omdat ik plezier heb in wat ik doe.
9. Van wie heeft u het meest geleerd?
Ik denk dat ik het meeste geleerd heb van de fouten, die ik zelf heb gemaakt, de consequenties daarvan en de manier waarop je fouten of kunt herstellen of voortaan kunt voorkomen. Bij dat leerproces hebben velen mij geholpen (of bestraffend toegesproken). Ik zou daar niet een iemand uit willen lichten.
10. Ajax of Feyenoord?
Geen van beiden. Ik heb een hekel aan voetbal en heb er niets mee. Als ik toch een club moet noemen, wordt het Sparta. Ik ben in Rotterdam-Noord geboren en opgevoed.
11. Hoe ontspant u zich?
Door te lezen en te denken. Door te schrijven. En met lekker eten en een goed glas wijn, samen met mijn vrouw en/of met vrienden.
Vorige keer was Chris Figee (a.s.r.) aan het woord. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.