
Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) pleit voor twee soorten van bedenktijd. Eén bij activisme op aandeelhoudersvergadering, één na gestanddoening vijandig bod.
Dat heeft Kamp (VVD) laten weten in een Kamerdebat over bescherming van Nederlandse bedrijven. Henk Kamp wil activistische aandeelhouders afschrikken bij een ingrijpende verandering van de strategie en het bestuur ook de mogelijkheid geven twaalf maanden na te denken over de gevolgen van een overname als een bod door de koper gestand is gedaan en deze de facto eigenaar is.
Zie ook: ‘Grote vermogensbeheerders vinden bedenktijd bij overname een extreem voorstel’
Meer dan afschrikken kan Kamp niet. ‘Dat is het maximale dat we kunnen doen binnen de Europese wetgeving. Maar laat duidelijk zijn: een overname blokkeren kunnen we niet.’
Rients Abma, directeur van beleggersorganisatie Eumedion, hekelt de voorgestelde constructie van VVD’er Kamp.
Kamp stelt nu zomaar twee bedenktijden voor: zowel na effectuering bod als bij activistisch aandeelhouderschap. Nog meer protectionisme dus
— RientsAbma (@rientsabma) 28 juni 2017
De bedenktijd gaat in als het ongevraagde bod gestand is gedaan. De ongewenste overname is dan reeds rond is en het bestuur van de prooi krijgt vervolgens bedenktijd.
Oftewel: er komt wat Kamp betreft geen bedenktijd na openbaar bod. Wel nadat dat bod al heeft geleid tot een vijandige overname.
— Jan Paternotte (@jpaternotte) 3 juli 2017
De Tweede Kamer is voorstander van de bedenktijd als extra beschermingsmaatregel. De VVD stemde tegen.
Macht aandeelhouders inperken
Grote Nederlandse beursbedrijven hadden een plan bij Henk Kamp op tafel gelegd om de macht van aandeelhouders fors in te perken bij een ongewenst overnamebod. In het voorstel kunnen bestuurders en commissarissen gedurende een jaar niet door aandeelhouders naar huis worden gestuurd wanneer er in de ogen van het bestuur een vijandig bod op het bedrijf is uitgebracht.