
Europese CFO’s zijn positief over de economische vooruitzichten, maar maken zich in groeiende mate zorgen over het aantrekken en behouden van gekwalificeerd personeel. Data security is tevens steeds meer een zorgenkind van de financieel directeur.
Hooguit een kwart van de CFO’s in Europa maakten zich in 2015 druk over het druk over het behoud en/of zoektocht naar geschikt personeel. Twee jaar later is het percentage sterk gegroeid. Maar liefst 34 procent, ruim een op de drie CFO’s, voorziet problemen op personeelsgebied. Dat blijkt uit de CFO Survey Europe. Met name de business controller is een gewilde finance professional.
Zie ook: Fintech blijft zorgenkind in Nederland: ‘Focus op stimuleren en faciliteren van fintechdiensten’
39 procent van de financieel directeuren zegt te kampen met een bovengemiddelde onzekerheid omtrent overheidsbeleid en economische omstandigheden. Als gevolg daarvan stelt ruim één op de vier bedrijven nieuwe projecten en uitbreidingsplannen uit. In 6 procent van de gevallen worden deze zelfs gecanceld. Aan de andere kant kiest een kwart van de bedrijven er juist voor om de activiteiten weer op te schroeven. Data security is een groeiende zorg en is ruim verdriedubbeld sinds 2015: van 8 naar 25 procent.

Het economisch sentiment onder Europese CFO’s is in het tweede kwartaal flink verbeterd ten opzichte van het eerste kwartaal. Een deel van de Europese bedrijven worstelt desalniettemin met bovengemiddelde onzekerheid rondom overheidsbeleid en de economische situatie. Ten opzichte van het voorgaande kwartaal is het aantal optimisten toegenomen van 42 procent tot 62 procent, een evenaring van het recordniveau van 2014 en 2015.
Vertrouwen op best practice
Kees Koedijk, dean van TIAS School voor Business and Society, ziet dat de financieel directeur vertrouwt op zekerheden in onzekere tijden. ‘We hebben bedrijven gevraagd op welke best practices zij terugvallen in tijden van bovengemiddelde onzekerheid. De meeste bedrijven zeggen te vertrouwen op de meest gangbare methoden zoals het verbeteren van de liquiditeitspositie en kostenreductie, het vergroten van de flexibiliteit van werknemers en het versterken van risicomanagement.’
Onzekerheid leidt niet per se tot risicoaversie
Verrassend genoeg blijkt een groot deel van de CFO’s juist ook innovatie en ontwikkeling van nieuwe markten als best practice aan te merken. Koedijk: ‘Dit verklaart wellicht de stijging in bedrijfsuitgaven die we voor de komende twaalf maanden kunnen verwachten. Zo voorzien de CFO’s gemiddeld 8,2 procent groei in kapitaalinvesteringen, 7 procent groei in zowel technologie als R&D en zo’n 4 procent groei in marketinguitgaven. Onzekerheid leidt dus niet per definitie tot algehele risicoaversie.’