
Een van Henk Kamps stokpaardjes, de topsectorenaanpak, blijkt vooralsnog geen onverdeeld succes. Na de evaluatie blijkt dat grensverleggende innovaties beperkt plaatsvinden.
De topsectorenaanpak kampt met beperkingen. Het onderzoeksbureau Dialogic heeft de werking van de aanpak geëvalueerd en constateert dat de mate waarin richting wordt gegeven aan de ontwikkeling van grensverleggende (innovatie)visies in de periode 2011-2016 vooralsnog beperkt is. ‘Bij aanvang van de topsectorenaanpak is veel geïnvesteerd in draagvlak en commitment. Daarna kon de gezamenlijke prioritering van agenda’s plaatsvinden. Ten tweede stelt Dialogic dat marktformatie door middel van innovatief aankoopbeleid nog te beperkt deel uitmaakt van de topsectorenaanpak.’
Zie ook: Kamp stelt twee varianten bedenktijd voor: ‘Nog meer protectionisme dus’
De meeste innovatieprojecten zijn niet ambitieus genoeg of hebben te weinig budget om de ambities in de praktijk te realiseren, blijkt uit een evaluatie die minister Henk Kamp van Economische Zaken rondstuurde.
De aanpak is volgens het onderzoeksbureau wel degelijk ‘doeltreffend geweest in het meer vraaggericht programmeren van publiekprivaat onderzoek bij Nederlandse kennisinstellingen en het afstemmen van human capital activiteiten en exportbevordering’.
Doelmatigheid topsectorenaanpak
Sinds Rutte I heeft Nederland negen topsectoren. Een nauwere samenwerking tussen bedrijven zou moeten leiden tot meer innovatie. Het project kent geen vooraf gestelde eisen, waardoor het onduidelijk is of de investering van ruim 1 miljard euro doelmatig besteed is.