
Zakenbanken die actief zijn in Groot-Brittannië hebben na de Brexit tientallen miljarden dollars extra nodig om nieuwe Europese bankkantoren te ondersteunen. Het vertrek van de Britten uit de Europese Unie zou de bankensector zo’n 30 miljard tot 50 miljard dollar kosten.
Daarbij verliezen zo’n 35.000 bankiers, beurshandelaren en andere medewerkers in de financiële sector in Londen straks hun baan, adviesbureau becijferde Oliver Wyman. Ook zou een ‘harde’ Brexit het Europese banksysteem fragmenteren en ‘aanzienlijk minder winstgevend’ maken. Een harde Brexit zou inhouden dat banken die gevestigd zijn in het Verenigd Koninkrijk het recht verliezen om op het Europese vasteland te opereren.
Zie ook: Na Brexit moeten Europese banken 40 miljard in Britse vestigingen pompen
Bankensector kiest voor Frankfurt en Parijs
Banken lijken momenteel vooral voor Frankfurt en Parijs te kiezen als nieuwe uitvalsbasis voor effectenhandel in de Europese Unie na de Brexit. De Japanse grootbank Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) zou echter voor Amsterdam hebben gekozen, meldden ingewijden bij de bank eerder deze week.
Besluiteloosheid Brexit
Het zogenoemde ‘aanmodderen’ van de Europese Unie kan desastreuze gevolgen hebben. De regeringsleiders ontwijken lastige situaties vanwege hun besluiteloosheid. schuiven alle netelige kwesties voor zich uit. Rabobank-economen noemen de Brexit een eerste voorbode van een eventueel einde van de EU.
Econoom Wim Boonstra aan dat de besluiteloosheid voortduurt. ‘De Europese Unie worstelt, maar komt niet echt boven. Politici pakken nieuwe opspelende problemen steeds met kunst en vliegwerk en halve maatregelen aan, waardoor zij de scherpste kantjes er weliswaar vanaf halen, maar niets echt oplossen. Op sommige terreinen wordt de samenwerking/coördinatie versterkt, op andere verslapt deze. Belangrijk is dat per saldo hoe dan ook geen sprake is van substantiële verdere integratie. Het blijft bij pappen en nathouden.’