
CFO’s van zorg- en welzijnsinstellingen hebben fiscaliteit niet hoog op de agenda. Financieel bestuurders voelen zich wel verantwoordelijk voor fiscale zaken, maar zijn niet daadwerkelijk in control.
De meerderheid van de zorg- en welzijnsinstellingen zijn fiscaal niet in control, hoewel ze die ambitie wel uitspreken. Dat blijkt uit het door de branchegroep BDO Zorg uitgevoerde onderzoek onder ruim 80 zorg- en welzijnsinstellingen. De deelnemers aan dit onderzoek, voornamelijk financieel directeuren geven aan dat fiscaliteit goed geregeld moet zijn, maar meer verwachten ze niet.
Zie ook: Welke fiscale wetswijzigingen staan u in 2018 te wachten?
Slechts 1 op de 4 instellingen geeft aan vaak binnen de verantwoordelijke afdelingen te praten over fiscale risico’s. Bij twee derde van de instellingen komen de fiscale aspecten binnen de organisatie één tot enkele keren per jaar ter sprake. 43 procent van de instellingen wil fiscaliteit beheersbaar maken. Bestuurders voelen zich wel verantwoordelijk voor fiscale zaken, maar zijn niet daadwerkelijk in control.
Het thema belastingen staat maar mondjesmaat op de agenda van de bestuurders, zoals hieronder te zien is.

Fiscaliteit bij zorg- en welzijnsinstellingen | Bron: BDO
Grip op fiscale processen
Organisaties lopen onnodige risico’s door fiscaal niet in control te zijn, aldus Nika Stegeman, partner BDO Belastingadvies. ‘Als bestuurders, medewerkers en toezichthouders tijdig ontwikkelingen signaleren en daarop actie ondernemen, krijgen ze de fiscaliteit goed in beeld. En daar heeft de hele organisatie baat bij. Niet alleen bespaart het kosten, ook krijgen bestuurders daadwerkelijk grip op de fiscale processen en kunnen ze hiermee rekening houden bij strategische keuzes en uitvoering van hun beleid.’