
De vermogens en schulden van niet-financiële bedrijven in Nederland zijn positiever dan in landen als Spanje, Frankrijk en Duitsland. De schuldratio is relatief lager en de solvabiliteit is relatief hoog in Nederland.
De financiële situatie van niet-financiële bedrijven in Nederland is rooskleuriger dan de omstandigheden van bijvoorbeeld Duitse, Franse of Italiaanse firma’s. Op alle vier indicatoren – schuldratio, solvabiliteit, liquiditeit en winstgevendheid – verhouden Nederlandse bedrijven zich gunstig ten opzichte van andere Europese landen. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB).
Zie ook: ‘Er moet iets gebeuren aan de liquiditeitsval waarin we zitten’
De zogenoemde EU5-landen (Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) presteren slechter. Het eigen vermogen van Nederlandse niet-financiële bedrijven is relatief sterk als financieringsvorm. De schuldratio is relatief lager en de solvabiliteit is relatief hoog in Nederland. De schuldquote is Nederland (85 procent) is fors lager dan de 95 procent in de kernlanden.

‘Deze cijfers stellen Nederlandse bedrijven in een relatief betere financiële positie dan de kern-eurozone en andere EU-landen. Bovendien weerspiegelt deze financiële situatie stabiele winsten met toegenomen winst die verhoogde buitenlandse investeringen en grotere liquiditeitsbelangen hebben gefinancierd,’ melden onderzoekers Hugo Rojas-Romagosa en Kan Ji.
‘Aanzienlijke verbetering financiële positie’
De schulden van niet-financiële ondernemingen is ten opzichte van het BBP toegenomen na de wereldwijde financiële crisis, maar Rojas-Romagosa en Ji noemen deze situatie allerminst problematisch. ‘We vinden dat de financiële positie van Nederlandse bedrijven in deze periode aanzienlijk is verbeterd.’
De financiële kwetsbaarheden in Nederlandse niet-financiële bedrijven lijken gering. De onderzoekers wilden daarbij vermelden dat juist kleine Nederlandse bedrijven gunstig presteren ten opzichte van het gemiddelde in andere Europese landen. Het laagste kwartiel laat meer fragiele financiële posities laat zien, maar dat was volgens Rojas-Romagosa en Ji te verwachten en allerminst alarmerend. ‘De financiële positie van de slechtste bedrijven zijn ook relatief goed in vergelijking met het EU5-gemiddelde.’