
De Brexit eist opnieuw een slachtoffer voor de Britse financiële sector. Royal Bank of Scotland maakt haar verhuisplannen bekend en heeft haar zinnen gezet op Amsterdam. De hoop de financiële spilfunctie van de Londense City over te nemen bleek ijdel, maar desondanks profiteert de Nederlandse hoofdstad van het Britse vertrek uit de Europese Unie.
Royal Bank of Scotland (RBS) wil zijn Europese handelsactiviteiten na de Brexit in Amsterdam vestigen. Topman Ross McEwan zei vrijdag bij de bekendmaking van de cijfers dat RBS in gesprek is met toezichthouders over de verhuizing.
Zie ook: Bankensector grote slachtoffer Brexit
Amsterdam koesterde lange tijd de hoop dat het de financiële spilfunctie van de Londense City kon overnemen. Deze eer ging echter naar Frankfurt. Veel grote banken wijken liever uit naar de Duitse stad. Goldman Sachs, JP Morgan en Morgan Stanley verhuizen delen van hun Londense vestigingen naar Duitsland. ‘Frankfurt is erg goed gesitueerd, het ligt in het hart van Europa en heeft een goede infrastructuur en aantrekkelijke kantoorprijzen,’ zegt Stefan Winter, hoofd van de Duitse vereniging van buitenlandse banken tegen Bloomberg.
Grootste Japanse bank kiest voor Amsterdam na Brexit
Financiële spelers mogen dan niet in grote getalen voor Amsterdam kiezen, grote namen als RBS maken desondanks de overstap. Donderdag maakte het Amerikaanse handelshuis Tradeweb Markets zijn komst naar de hoofdstad al bekend. Radix Trading en Hard Eight Trading kiezen tevens voor Amsterdam als Europese uitvalsbasis na de Brexit.
De grootste bank van Japan, Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG), verruilt Londen ook voor onze hoofdstad. Eerder deze week meldde zakenkrant Financial Times dat er mogelijk honderden bankwerknemers uit Londen overkomen.
Niet iedereen is enthousiast.
Betere kop: “RBS verplaats BRIEVENBUS van hoofdkantoor naar Amsterdam” https://t.co/5HJ0eDUBwX
— Gerrit Duits (@gerritduits) 4 augustus 2017