
Tachtig procent van de executives wereldwijd investeert is kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit onderzoek van Tata Consultancy Services (TCS) onder 835 executives in 13 bedrijfstakken in vier werelddelen.
Bijna 100 procent verwacht dit tegen 2020 te doen. Verzekeraars geven met een gemiddelde van 124 miljoen dollar per jaar meer uit aan artificiële intelligentie-systemen (AI) dan de andere 12 sectoren die werden onderzocht. Gemiddeld over alle sectoren ligt dat bedrag op 70 miljoen dollar. De sector voor verpakte consumptiegoederen komt op de tweede plaats met een gemiddelde besteding van 95 miljoen dollar per bedrijf.
Strategische keuze voor de lange termijn
Vooruitkijkend naar 2020 wordt het inzetten op AI als een strategische keuze voor de lange termijn gezien. 10 van de 13 sectoren zijn van plan hun investeringen in AI te verhogen. De toename is het grootst in sectoren die nu nog het minst investeren in AI. Zo is de reis-, vervoers- en horecasector van plan de investeringen met 750 procent te verhogen, van 4 miljoen dollar nu naar gemiddeld 34 miljoen per bedrijf in 2020. Andere grote groeiers zijn de sectoren media, entertainment en informatiediensten (292 procent), industriële productie (74 procent), gezondheidszorg (44 procent) en banken en financiële dienstverlening (29%).

Grote doorbraak in de concurrentiekracht
“De tweede fase van onze Global Trend Study laat zien dat alle sectoren AI zien als een grote doorbraak in de concurrentiekracht voor hun onderneming in 2020”, zegt K. Ananth Krishnan, Chief Technology Officer van TCS. “Het is opvallend dat de sectoren die nu of in de toekomst het meest in AI investeren en de beste resultaten melden, behoren tot de verzekering-, reis-, horeca- en telecombranche, waar disruptie een enorme impact heeft. Daarnaast investeren ook consumentensectoren veel waar innovaties met AI de ervaringen van klanten aanzienlijk kunnen verbeteren.”
Inkomstengroei en kostenbesparingen
De grootste investeerders in AI, als percentage van de gemiddelde bedrijfsomzet, zijn de bedrijven in de sector customer packed goods met 0,66 procent, gevolgd door nutsbedrijven (0,53 procent), verzekeraars (0,52 procent) en de telecomsector (0,39 procent). Bedrijven in deze sectoren melden dat hun AI-programma’s een sterke positieve impact hebben op zowel omzet als kostenbesparingen in de bedrijfsonderdelen waar ze in AI hebben geïnvesteerd. De gemiddelde omzetstijging van alle 13 sectoren samen bedroeg 17 procent, terwijl de gemiddelde kostenbesparing 12 procent was. Telecombedrijven genereerden in 2015 de meeste waarde over hun AI-investeringen, met een gemiddelde inkomstengroei van 25 procent en een gemiddelde kostenbesparing van 20 procent.
Lees ook
Digitale transformatie kan leiden tot maatschappelijke revolutie
Boardroom mist digitaal inzicht en diversiteit