
Een organisatiecultuur is een ongrijpbaar fenomeen. Als financieel topman worstelt menig CFO met de cultuur binnen een organisatie en stuurt aan op een cultuurverandering. ExecutiveFinance presenteert 3 uitgangspunten voor een verandering in uw organisatiecultuur.
Jeff Carr, de Britse financieel topman van Ahold-Delhaize, moest in het verleden bijvoorbeeld de finance-functie bij het toenmalige Ahold opnieuw vormgeven. Met een dergelijke grootscheepse transformatie gaat onherroepelijk een forse cultuurverandering mee gepaard. Carr blies tevens het ondernemende karakter van Ahold nieuw leven in, wat leidde tot een fusie met het Belgische Delhaize.
Zie ook: Governance, cultuur en machtsafstand op de top van de apenrots
Er zijn volop voorbeelden waarbij de financieel directeur voor een snelle én vaak ingrijpende cultuurverandering moet zorgen. Karen Reichert, eigenaar van HUMAN CAPITAL Training & Advies, geeft aan welke stappen snel en succesvol tot de gewenste organisatiecultuur leiden.
3 uitgangspunten voor een cultuurverandering
1. Ga uit van de successen van de organisatie. Door te benoemen waar je als organisatie goed in bent, ontstaan trots en een positieve mindset die nodig zijn om de gewenste cultuur vorm te geven.
2. Start een cultuurverandering op onderstroomniveau en geef antwoord op de vraag die elke medewerker in een veranderproces heeft: wat betekent het voor mij? Door aandacht te geven aan de beleving van mensen in het veranderproces, bewegen ze gemakkelijker mee op de bovenstroom.
3. Hanteer een integrale aanpak. Deze aanpak bestaat uit tien bouwstenen die ervoor zorgen dat de gewenste cultuur staat als een huis.
Cultuurverandering: niet langdurig en moeizaam
Reichert ontkracht het paradigma van veel leiders dat een cultuurverandering een langdurig en moeizaam proces is. ‘Ik zet er een ander paradigma voor in de plaats, namelijk dat een cultuurverandering binnen een jaar te realiseren is en dat medewerkers, mits op de juiste manier benaderd, als vanzelf daarin meebewegen.’