
Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Mariëlle Vogt-Claessens, directeur Financiën van Enexis Groep.
1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?
Directeur Financiën van Enexis Groep. Enexis Groep zorgt er uiteindelijk voor dat je thuis kunt gamen, de lamp aan kunt doen en dat je het in de winter lekker warm hebt. We hebben daarvoor kabels en leidingen in de grond aangelegd naar bijna 3 miljoen huizen waar gas en elektriciteit door wordt vervoerd. Wij doen ons werk met 4.500 collega’s. De afdeling Financiën zorgt ervoor dat Enexis Groep voldoende geld heeft om deze kabels en leidingen te kunnen aanleggen en te onderhouden en we geven advies om dit zo voordelig mogelijk te doen.
2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Ontspannen en ik heb zin in het tweede half jaar. Ik werk nu een half jaar bij Enexis Groep en voel me al helemaal thuis. Financieel hebben we een goed eerste half jaar achter de rug: het financieel resultaat ligt op het niveau van vorig jaar, ondanks een daling van de tarieven. We hebben belangrijke stappen gezet in ons strategisch plan voor 2020. De grootste uitdaging daarin is een cultuurtraject gericht op samen veranderen met ambitie, eigenaarschap nemen voor resultaat en aanspreken om te groeien. We zijn hier als directieteam mee gestart en dit programma rollen we nu verder uit in de organisatie. Dit programma voelt voor mij als een ontdekkingsreis en ik vind het erg inspirerend en leerzaam om deze reis vorm te kunnen geven samen met andere collega’s.
3. Wat staat er in 2017 op de planning?
Naast het cultuurtraject hebben we een aantal vakinhoudelijke speerpunten. We zijn binnen Enexis Groep bezig om onze primaire processen sterk te vereenvoudigen. Deze vereenvoudiging wordt ondersteund door het implementeren van nieuwe systemen, waaronder een nieuw financieel ERP-systeem. Gekoppeld aan dit traject willen we vanuit Financiën het besturingsmodel en de managementinformatie vereenvoudigen.
4. Wat is de grootste uitdaging voor uw onderneming?
Wij zijn al ruim 100 jaar heel goed in het beheren en onderhouden van de gasleidingen en elektriciteitsnetten. Dat willen we behouden, maar gelijktijdig willen we flexibeler worden en nog meer anticiperen op de sterk veranderende wereld. Daarin ligt de grootste uitdaging. In Nederland zijn we gewend aan een extreem betrouwbare energievoorziening van 99,996%. Voor ons is het de uitdaging om dit ook in de toekomst zo te houden, tegen zo laag mogelijke kosten. Wij zitten als regionale netbeheerder met onze ruim 46.000 km gasleidingen en ruim 137.000 km elektriciteitskabels tussen de energieproducent en – leverancier en de eindklant in. Wij willen een regierol vervullen in het energiedomein en de energietransitie naar duurzaamheid versnellen.
Vraagstukken die daarbij spelen is het verminderen van het gasverbruik en gelijktijdig inspelen op de sterk veranderende vraag en aanbod in elektriciteit. Zo wordt het elektriciteitsnetwerk heel anders belast door bijvoorbeeld het opladen van elektrische auto’s. En doordat klanten steeds meer zelf energie opwekken, wordt er ook energie terug geleverd aan ons netwerk. Om goed op de veranderingen in de energiesector te kunnen inspelen, werken we steeds meer samen met stakeholders buiten Enexis Groep zoals consumenten, bedrijven, gemeenten, andere nutsbedrijven, energieleveranciers en overheid. Dit betekent niet alleen een andere manier van werken voor mij, maar eigenlijk voor alle collega’s van Enexis Groep.
5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?
Ik heb een aantal jaren geleden bewust gekozen voor de overstap van KPN naar de publieke sector omdat ik graag een bijdrage wil leveren aan een betere maatschappij. Wat de publieke sector voor mij uitdagend maakt is de verschillende belangen die spelen, waardoor de missie van een publieke organisatie niet tot één doelstelling te reduceren is. Bij een beursgenoteerd bedrijf zijn alle doelstellingen bottomline vaak terug te brengen tot één financiële doelstelling. Dit maakt je werk als financieel professional om invloed uit te oefenen relatief gemakkelijk. Dit is in de publieke sector anders. We hebben voor onszelf als netbeheerder ten doel gesteld om 20% efficiënter te worden in 2020 door onze primaire processen sterk te vereenvoudigen.
Tegelijkertijd willen we de energietransitie versnellen, het voor onze klanten makkelijker maken en betere resultaten behalen op het gebied van medewerkerstevredenheid. De balans in de doelstellingen en gelijktijdig maximaal scherp inzetten op financieel rendement en kostenbesparingen is voor mij een grote en mooie uitdaging.
6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?
Op 20 april 2017 hebben onze aandeelhouders ons strategisch plan goedgekeurd. Ik ben erg blij dat ze van harte onze focus op het versnellen van de energietransitie naar duurzaamheid ondersteunen. Dit was een van de redenen voor mij om voor een baan in de energiesector te kiezen.
7. Wat maakt u boos?
Ik word niet zo snel boos, tenzij iemand me onrechtvaardig behandelt. Wat gelukkig niet vaak gebeurt. Mensen die in het verleden blijven hangen en reactief zijn kosten mij wel veel energie. Of zoals Jim Collins in het boek ‘Good to great’ zegt ‘mensen die achteraan in de bus zitten’. Daarom spreekt het cultuurtraject dat we binnen Enexis Groep gestart zijn mij ook zo aan; het geeft ons allemaal concrete handvatten om weer aan te haken en samen te veranderen zodat we gezamenlijk de doelstellingen zoals ik hierboven benoem kunnen halen.
8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?
Met een CFO van een startup, omdat ik denk dat de dynamiek, snelheid van handelen en de sturing op cashflow veel groter is dan wat ik gewend ben en dat nog eens met veel minder mensen. Vorig jaar heb ik daarover een halve afspraak gemaakt met een CFO uit onze sector. Ik zal haar eens gaan bellen.
9. Van wie heeft u het meest geleerd?
Marcel Smits (nu CFO van Cargill) en mijn baas bij KPN. Ik heb van hem geleerd dat je iets wat in eerste instantie onzinnig of onmogelijk lijkt, kunt oplossen als je maar vasthoudend genoeg bent. Verder vond ik het mooi om te zien hoe hij met investeerders communiceert en daarbij metaforen gebruikt, waardoor je minder hard over komt maar toch direct kunt zijn.
10. Ajax of Feyenoord?
Ik ben niet een extreme voetballiefhebber maar doordat ik met drie mannen woon (Frank, mijn man, en onze twee zonen van 16 en 18 jaar), krijg ik veel mee. Zelf vind ik het leuk om het Nederlands elftal te volgen. Erg gaaf dat de dames nu Europees kampioen zijn. Gelukkig krijgen ze daar nu ook veel aandacht en waardering voor. Eindelijk.
11. Hoe ontspant u zich?
Naast mijn gezin en vrienden, doe ik graag aan yoga en meditatie. Dit helpt mij zaken los te laten en het geeft me nieuwe inzichten. Ook ga ik vaak naar theater om te genieten van toneel of klassieke muziek.
Vorige keer was Hans Hoek (C3) aan het woord. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.