
Geïnteresseerde partijen die jacht maken op Britse bedrijven zullen moeten onthullen of zij van plan zijn het hoofdkwartier te verplaatsen of onderzoekslaboratoria te sluiten. De geplande hervorming van de overnameregels in Groot-Brittannië zou Britse bedrijven beter moeten beschermen.
De aanscherping van de overnamecode, beter bekend als de Takeover Code, is bedoeld om hogere normen voor buitenlandse kopers te stellen, meldt de Britse krant Telegraph. Britse bedrijven zouden kwetsbaarder zijn voor aanvallen van zogenoemde asset strippers dan Europese en Amerikaanse bedrijven.
Zie ook: Worden bedrijven zonder bescherming een ‘sitting duck’?
Het panel verantwoordelijk voor de code introduceert een wachttijd van twee weken tussen de bekendmaking van de intentie om een bedrijf over te nemen en een daadwerkelijk bod. Het zou de doelwitten van vijandige biedingen minstens 28 dagen tijd geven om aandeelhouders te overtuigen.
De Takeover Code is een gevolg van Kraft’s mislukte overnamepoging van Unilever. De angst nam toe na een succesvolle, en vijandige, overname van de chocoladeproducent Cadbury. Kraft nam het bedrijf voor ruim 13 miljoen euro over in 2010, sloot de fabrieken en ontsloeg honderden medewerkers. Het hoofdkantoor werd verplaatst naar Zwitserland vanwege belastingdoelen.
Twee weken versus een jaar
Rients Abma, directeur van beleggerskoepel Eumedion, ziet een groot contrast met de huidige situatie in Nederland. ‘Engeland wil een verplichte wachttermijn van twee weken in geval van een vijandig bod. Dat is andere kost dan het voornemen van het Nederlandse kabinet van één jaar!’
Rustperiode van een jaar
Jan Hommen, oud-Shell-topman Jeroen van der Veer en advocaat Peter Wakkie presenterden eerder dit jaar een voorstel waarin bestuurders en commissarissen gedurende een jaar niet door aandeelhouders naar huis worden gestuurd wanneer er in de ogen van het bestuur een vijandig bod op het bedrijf is uitgebracht. Dit vooruitzicht moet partijen met overnameplannen afschrikken om überhaupt met een vijandig bod te komen.