
De pensioenfondsen weten vrijwel niet te profiteren van een jaar zonder de invoering van het nFTK, het Witteveenkader en de ingevoerde btw-heffing. De kosten zijn niet gedaald.
De TPRA meldt in haar ‘TPRA-monitor Kosten 2017’ dat de kostenverschillen ten opzichte van 2015 zelfs kleiner zijn geworden, ondanks de ruimte die er leek te zijn afgelopen jaar. Twee jaar geleden stegen de kosten namelijk met een forse 5,5 procent.
Zie ook: Aantal pensioenfondsen afgelopen 20 jaar flink gedaald
Bij de fondsen die de pensioenbeheerkosten reduceerden (93) was de daling gemiddeld 11 procent. 99 fondsen die hun pensioenbeheerkosten zagen stijgen, bedroeg de gemiddelde stijging 17 procent. Opvallend genoeg bevinden maar twee van de vijf grootste pensioenfondsen zich in de top-10 fondsen met de laagste kosten: ABP en Zorg & Welzijn. TDV is een nieuwkomer in de top.
Significante kostenbesparing bij Philips
Philips wist 44 procent te reduceren door de overgang naar PGGM als uitvoerder. Partijen als Astellas, Kas Bank en Witteveen Bos zagen een forse kostenbesparing doordat de incidentele kosten van een overstap naar een andere uitvoerder of een andere regeling in het voorgaande jaar kwamen te vervallen.
De vermogensbeheerkosten varieerden van 0,06 procent van het gemiddeld belegd vermogen tot 1,69 procent en daalden gemiddeld met 0,02 procent naar een niveau van licht boven de 0,55 procent. Versimpeling van de beleggingsportefeuille, een overstap van actief naar passief beheer, het afstoten van alternatieve beleggingen en het verkleinen van mandaten zorgden hiervoor. Mars is het fonds met de hoogste vermogensbeheerkosten (1,69 procent).