
Het resultaat van AkzoNobel valt tegen in Q3. Het bedrijf voelt vooral de pijn bij de verf en coatingsonderdelen. Chipmaker ASML zag zijn omzet harder stijgen dan de eigen prognoses.
AkzoNobel boekte in het derde kwartaal een resultaat voor rente en belasting van 383 miljoen euro, een daling van 13 procent in vergelijking met een jaar eerder. De omzet steeg licht tot 3,62 miljard euro. De nettowinst daalde met bijna een kwart tot 216 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van dit jaar werd een omzet behaald van ruim 11 miljard euro, met een ebit van iets meer dan 1,2 miljard euro. De nettowinst staat op 757 miljoen euro.
Zie ook: Heijmans zet streep onder rode cijfers
Het speciaalchemiebedrijf voelt de klappen van de ongunstige wisselkoerseffecten, duurdere grondstoffen, een zwakkere vraag naar coatings voor met name de scheepvaart en de nadelige gevolgen van orkaan Harvey. De impact van Harvey en andere gebeurtenissen bedroeg afgelopen kwartaal 25 miljoen euro. AkzoNobel voelt vooral de pijn bij de verf en coatingsonderdelen, terwijl de beter presterende chemicaliëntak in de verkoop staat.
Eerder werd bekend dat AkzoNobel een mogelijke nieuwe commissaris aan de kant had geschoven. Aandeelhouder Universities Superannuation Scheme (USS) adviseerde de Fransman Eric Meurice voor een plaats in de RvC, maar de commissarissen steunen de voorgedragen Fransoos niet. Zelf schoof Akzo, zoals eerder gemeld, al twee kandidaten naar voren voor drie plaatsen in de raad van commissarissen. Namelijk Patrick Thomas en Sue Clark. Daar komt nu Michiel Jaski bij als nieuwe kandidaat.
Sterke prestaties ASML
Chipmachinefabrikant ASML profiteert van de sterk toenemende vraag naar machines met hypermoderne EUV-technologie en zag zijn omzet stijgen tot ruim 2,4 miljard euro, tegenover ruim 1,8 miljard euro een jaar eerder. In het tweede kwartaal zette ASML nog 2,1 miljard euro om. Zelf ging het bedrijf uit van een omzet van meer dan 2,2 miljard euro. De winst bedraagt 557 miljoen euro.
De chipmaker verwacht in Q4 2,1 miljard euro aan opbrengsten en een kwart hogere omzet. Het bedrijf heeft voor 2018 nog 5,7 miljard euro aan orders op komst en is logischerwijs positief over de toekomst.