
De meeste beursgenoteerde Nederlandse ondernemingen communiceren openlijk over duurzaamheid in hun jaarverslagen, met name door de opkomst van integrated reporting. Toch staat het thema nog in de kinderschoenen.
Uit het jaarverslagenonderzoek van Hogeschool Leiden blijkt dat er extra aandacht voor duurzaamheid is. Na analyse van de jaarverslagen van de 75 ondernemingen die aan de AEX, AMX en Ascx genoteerd zijn, neemt het thema de tweede plaats in. Bedrijven zijn vooral duidelijk over de dimensie strategie. Daarna meldt men vooral zaken over klanten, HRM en innovatie.
Zie ook: Jaarverslag biedt weinig inzicht in strategische keuze bedrijf
Piet Hein Coebergh, samensteller van het onderzoek, ziet het gebruik van duurzaamheid in de jaarverslagen vooral als PR-instrument. ‘Duurzaamheid is al jaren een thema waar bedrijven veel over communiceren, merkwaardig genoeg vaak in aparte jaarverslagen. Met de opkomst van integrated reporting combineren steeds meer toonaangevende ondernemingen hun duurzaamheidsverhaal met algemene strategische informatie. Toch staat het thema duurzaamheid inhoudelijk nog in de kinderschoenen. Zo noemt meer dan de helft van de onderzochte ondernemingen in het jaarverslag geen enkele standaard in duurzaamheid.’
Bedrijven komen volgens Coebergh niet veel verder dan clichéteksten. Ondernemingen als DSM, ING en PostNL vertonen met enige trots een virtuele prijzenkast met erkenning in duurzaamheid, zoals sommige Hotels allerlei vignetten op hun ramen hebben.
Op weg naar succes?
De beursgenoteerde bedrijven zijn minder uitgesproken over onderwerpen als de missie en bijbehorende doelen. Slechts 5 procent heeft iets te zeggen over de dilemma’s en 8 procent over de uitdagingen die ze tegenkomen op weg naar verbetering. Het minst (15 procent) hebben bedrijven te melden over hoe zij door leiderschap en communicatie de overige dimensies succesvol willen maken.
Op zoek naar diversiteit
De discrepantie tussen de vrome woorden over diversiteit en de foto’s van directies en Raden van Commissarissen is opvallend. De beelden stralen beduidend minder diversiteit uit. Diverse bedrijven worstelen met het in 2013 ingevoerde ‘wettelijk streefcijfer’ van 30 procent vrouwen voor zowel de raad van bestuur als de raad van commissarissen. Dat streefcijfer werd over de hele linie bij lange na niet gehaald.