
Het Nederlandse bedrijfsleven bloeit. Niet in de laatste plaats door het midden- en kleinbedrijf, de zogenoemde motor van de Nederlandse economie. Waakzaamheid is echter gepast. Optimisme kan in een oogwenk omslaan in overmoed. Realistisch kostenmanagement is dan allesbehalve een overbodige luxe.
2007 is alweer uit onze geheugens gewist. Na de recessie trekt met name de nationale economie aan. Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt weer een gezonde voedingsbodem onder de voeten. Met andere woorden: volop growth opportunities bieden zich aan. Uit onderzoek van Strategy& blijkt echter dat minder dan 10 procent van het Nederlandse bedrijfsleven fit genoeg is om duurzaam te groeien.
Zie ook: Sturen met de juiste KPI’s bij de scale-up
Dat is een huiveringwekkende gedachte in een periode van economische voorspoed, groeistrategieën en optimistische targets. Het optimisme mag immers groeien, het is allerminst een vanzelfsprekendheid dat bedrijven geschikt zijn voor groei. Uit cijfers van consultancybureau Strategy& blijkt dat meer bedrijven in de detailhandel, gezondheidszorg en financiële sector niet ‘fit for growth’ zijn.
Te veel bedrijven managen hun kosten op een verkeerde manier. Het omlaag brengen van kosten is cruciaal voor een gezonde groei van een bedrijf. Maar dan moet je wel bewuste keuzes maken over waar je kosten precies bespaart en ook waarin je investeert. Bij bijvoorbeeld de explosieve groei van Uber zou je je vraagtekens kunnen plaatsen. In Q4 2016 groeide het taxi- en technologiebedrijf met bijna 30 procent, maar leed de taxidienst een verlies van 3,6 miljard euro. Ben je dan fit for growth?
Goede en slechte kosten
In het bedrijfsleven zijn er ‘goede’ en ‘slechte’ kosten. De eerstgenoemde groep zijn kosten die uiteindelijk je strategie moeten supporten. De slechte kosten zijn ballast. Ze zijn overbodig. Kostenmanagement en groeistrategie kunnen elkaar versterken, maar ook tegenwerken.
Botte bijl
Om het genoemde dead wood te verwijderen binnen uw onderneming is het onverstandig rücksichtlos de botte bijl op het bedrijf los te laten. Het is namelijk een substantiële denkfout om overal binnen een organisatie evenveel te bezuinigen. Sterker nog, het is een kwalijke strategische fout. Op een verkeerde manier in de kosten snijden kan een bedrijf verzwakken.
De kernvraag is namelijk waarin wij, als bedrijf, ons onderscheiden van de concurrentie. Wat zijn onze differentiated capabilities?
Als je dat helder hebt, dan weet je waarin je moet investeren en evenzo belangrijk, waarin je dus niet moet investeren. Investeer in wat je als bedrijf onderscheidend maakt en stop met het geld pompen in zaken die niet tot je core capabilities behoren. Aan u de ‘eenvoudige’ vraag: bent u onderscheidend genoeg?
Marco Kesteloo is Managing Partner bij Strategy&