
Alleen Denemarken heeft een beter pensioenstelsel dan Nederland. Mogelijk niet lang meer.
Dat blijkt uit de Global Pension Index 2017 van HR-consultant Mercer. Op deze lijst is het Nederlandse stelsel dit jaar opnieuw op plek twee uitgekomen. Het gat met nummer één Denemarken is zelfs iets kleiner geworden, ondanks dat beide landen wel hun zogeheten A-status bij Mercer hebben verloren. Australië staat weer op de derde plaats.
Zie ook: Rutte III wil nieuw pensioenstelsel rond 2020
De Global Pension Index vergelijkt sinds 2009 de pensioenstelsels van landen over de hele wereld. Dit jaar werd gekeken naar de pensioenstelsels van 30 landen, drie meer dan vorig jaar: Nieuw-Zeeland, Noorwegen en Colombia.
In de top 10 van Mercer staan vooral Europese landen. Buiten Europa scoren Australië, Singapore, Canada en Chili het beste.
Top 10 pensioenstelsels
- Denemarken
- Nederland
- Australië
- Noorwegen
- Finland
- Zweden
- Singapore
- Zwitserland
- Nieuw-Zeeland
- Chili
Drie elementen
De Global Pension Index is gebaseerd op drie elementen: toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Daarbij worden onderdelen geanalyseerd, zoals door de overheid gefinancierde pensioenen, zelf gespaarde pensioenen, economische groei, overheidsschulden, maar ook eigen spaargeld en woningbezit van deelnemers.
Pensioendeskundige Marc Heemskerk: ‘De reden dat Nederland minder goed scoort dan vorig jaar is met name een andere weging van de indicatoren, het stelsel is ten opzichte van vorig jaar nauwelijks gewijzigd. Geen enkel land kreeg dit jaar 80 punten, de score die landen minimaal moeten halen voor de A-status.’
1. Toereikendheid
De toereikendheid van een pensioenstelsel beschrijft het inkomen dat het biedt na pensionering. Hoewel dit in 16 landen steeg ten opzichte van vorig jaar, is Nederland 1 van de 9 landen waar het daalde.
2. Toekomstbestendigheid
De toekomstbestendigheid van ons pensioenstelsel daalde met een punt. In deze factor wordt de verhouding tussen staatspensioen en aanvullend pensioen betrokken, de verwachte periode dat pensioen moet worden uitgekeerd en de mate waarin ouderen deelnemen aan het arbeidsproces.
3. Pensioenintegriteit
Pensioenintegriteit is een maatstaf van het vertrouwen in het pensioenstelsel en de inspanningen die worden gedaan om het op een hoog niveau te houden. Dit daalde in Nederland 0,2 punt.
Nederland op nummer 1?
Heemskerk ziet Nederland de koppositie grijpen. ‘De voornaamste aanbevelingen in het rapport zijn een grotere arbeidsparticipatie voor ouderen en meer besparingen voor de oude dag. Hoewel Nederland positief afsteekt tegen de meeste andere landen op deze twee punten, gaan deze aanbevelingen ons land niet voorbij. Het nieuwe regeerakkoord biedt ons land zeker mogelijkheden om in de toekomst naar de nummer 1 positie te stijgen.