
Private equity is een groeiende bedreiging voor strategische kopers. De investeerders zijn in staat beduidend meer geld op tafel te leggen. ‘Wij zien huizen ook rechtstreeks kleinere transacties in Nederland doen.’
Dat concludeert EY op basis van de Global Capital Confidence Barometer (CCB), een onderzoek onder 2.650 topbestuurders uit 43 landen in verschillende industrieën. Private equity blijkt succesvol in het aantrekken van nieuw kapitaal en daarom zijn deze partijen nog sterker dan vroeger vertegenwoordigd op de transactiemarkt. Ruim de helft van de topbestuurders geeft aan dat private equity de grootste concurrent is voor het binnenhalen van een overnamekandidaat. Maurice van der Hoek, partner bij EY Transaction Advisory Services (TAS): ‘We zien steeds meer dat strategische kopers worden overboden door PE.’
Zie ook: PwC: Private equity is niet ‘eng’ meer, integendeel
‘Daarnaast neemt ook de concurrentie tussen de fondsen toe,’ vervolgt Van der Hoek. ‘Waar voorheen grote Amerikaanse en Engelse private equity-fondsen alleen participeerden in de hele grote transacties of via secondary buy-outs, zien we nu dat deze huizen ook rechtstreeks kleinere transacties in Nederland doen. Door de grotere concurrentie accepteren private-equity partijen meer risico’s en zien we hogere entry multiples.’ De EY-partner verwacht dat deals à la bottelaar Refresco, dat overgenomen werd door de Franse investeerders PAI Partners, in de toekomst vaker zullen voorkomen.
‘Private equity veel minder onder druk’
Het traditionele private equity-model heeft een gemiddelde beleggingsperiode van drie tot vijf jaar. Maar zoals de industrie rijpt, experimenteert het met variaties op dit thema. Met een beleggingsperiode die het dubbele is van een klassiek fonds, staan nieuwe langlopende fondsen onder veel minder druk om kapitaal snel in te zetten. Terwijl de mogelijkheid van grote acquisities behouden blijft, aldus de EY-onderzoekers.
Digitalisering door acquisitie
Traditionele bedrijven zien dat ze moeten digitaliseren om op de lange termijn succesvol te blijven. Acquisities zijn een manier om de broodnodige digitalisering te faciliteren. Maarr liefst 30 procent van de ondervraagden is van plan om te digitaliseren door middel van acquisities, joint ventures en allianties. Dit zorgt voor een hogere overname activiteit in met name de IT- en technologie sectoren. Daarnaast zijn de sectoren voeding, chemische industrie en duurzaamheid erg in trek.