
Het vernieuwingstraject van de Belastingdienst laat te wensen over. De Algemene Rekenkamer oordeelt hard: het functioneren van de fiscus te veranderen blijft achter.
Dat concludeert de Algemene Rekenkamer in het rapport Tussenstand Investeringsagenda Belastingdienst. Bijna 60 procent van de geplande projecten voor de Investeringsagenda is vertraagd of geannuleerd. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) hoopt dat de fiscus binnenkort meer ‘in control’, maar de Rekenkamer heeft weinig vertrouwen in de belofte. De administratie bij de Belastingdienst kan geen beeld kan geven van gerealiseerde besparingen en extra belastingopbrengsten door de extra uitgaven.
Zie ook: Bedenktijd bij buitenlandse overname naar 250 dagen
Uit de analyse blijkt namelijk dat tot 2027 de kosten hoger zullen zijn dan de baten binnen het programma zelf. Na 2027 zal de aanpak geld opleveren. Tot en met 2024 is hiervoor 2,3 miljard euro begroot.
Het budget roept de nodige vraagtekens op de Rekenkamer. Zowel in 2015 als 2016 is minder geld uitgegeven dan er budgettair beschikbaar was. De financiële onderbouwing is echter onduidelijk volgens de Algemene Rekenkamer onduidelijk. De rekenmeesters begrijpen niet hoe het extra budget voor de Belastingdienst van 75 miljoen euro, dat het kabinet voorstelt voor de begroting 2018, zich verhoudt tot de onder-bestedingen in afgelopen jaren.
Belastingdienst klaar voor Rutte III?
Door de vraagtekens van de Rekenkamer is er veel twijfel op of de fiscus wel geschikt is om de nieuwe fiscale plannen van Rutte III uit te voeren. De reorganisatie zou daarin niet bevorderlijk werken.