
Rutte III voert een aantal grote veranderingen voor het bedrijfsleven door. Het nieuwe kabinet collectiviseert bijvoorbeeld de transitievergoeding na ziekte. De winstbelasting gaat omlaag, maar de collectieve lasten gaan daarentegen omhoog.
Voor bedrijven stijgen de collectieve lasten met 0,1 miljard euro. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) becijferd. Dit wordt onder andere veroorzaakt door een beperking van de aftrekbaarheid van de rentelasten voor de vennootschapsbelasting (vpb) en een verhoging van het lage btw-tarief. Daartegenover staat een verlaging van de vpb-tarieven.
Zie ook: Regeerakkoord Rutte III: geen dividendbelasting, werknemers makkelijker ontslaan
De collectieve lasten voor het buitenland worden met 1,3 miljard euro verlaagd, volgens het CPB. Deze verlaging wordt vooral ingegeven door de afschaffing van de dividendbelasting.
Stijging contractlonen
De contractlonen bij bedrijven stijgen gemiddeld met 0,8 procentpunt per jaar ten opzichte van het basispad, terwijl de inflatie met gemiddeld 0,6 procentpunt toeneemt. De verhoging van het lage btw-tarief en andere indirecte belastingen zorgen direct voor hogere inflatie, en leiden via onderhandelingen tot hogere lonen.
Daarnaast leidt de bestedingsimpuls van extra overheidsbestedingen en lastenverlichting tot daling van de werkloosheid waardoor de druk op lonen en prijzen toeneemt. Door de hogere reële lonen neemt ook de arbeidsinkomensquote toe.
Verschillen vaste en flexibele werknemers
De verschillen tussen vaste en flexibele werknemers worden door de maatregelen van het beleidspakket kleiner. Verschillende ingrepen in de transitievergoeding, die lager wordt voor lange dienstverbanden en ook van toepassing wordt op korte contracten, dragen hieraan bij. De kostenverschillen tussen flexibele en vaste werknemers worden bovendien kleiner, doordat voor kleine bedrijven in bepaalde situaties de transitievergoeding en het tweede jaar loondoorbetaling bij ziekte worden gecollectiviseerd.
Collectieve verzekering loondoorbetaling bij ziekte
Er wordt een collectieve verzekering voor het tweede jaar loondoorbetaling geïntroduceerd voor bedrijven tot 25 werknemers. De overheidsuitgaven nemen met 0,2 miljard euro toe in 2021 en met 0,4 miljard euro structureel. Hier staat een verhoging van de premies voor kleine werkgevers tegenover.
Collectivisering transitievergoeding
Rutte III collectiviseert de transitievergoeding na ziekte. Hier staat een lastendekkende premie tegenover. Dit betekent een intensivering van 0,2 miljard euro in 2021 en structureel. De transitievergoeding wordt in bepaalde, welomschreven situaties gecollectiviseerd voor mkb-bedrijven. Hiervoor wordt taakstellend structureel 0,1 miljard euro uitgetrokken. Daar staat een verhoging van de premies tegenover.
Het nieuwe kabinet past overigens de opbouw van de vergoeding wordt aan. Alle werknemers krijgen vanaf de eerste dag van een arbeidscontract recht op een transitievergoeding (dus ook in het geval van tijdelijke dienstverbanden korter dan twee jaar). Daarnaast gaat voor elk jaar in dienstverband de transitievergoeding een derde maandsalaris bedragen (dus ook na tien jaar van een dienstverband). Hierdoor wordt de transitievergoeding lager voor dienstverbanden langer dan tien jaar. De overgangsregeling voor 50-plusser wordt gehandhaafd.