
De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in Nederland is dit jaar toegenomen. Ons land maakt een vrije val naar de 32e plaats in de zogeheten Global Gender Gap Index.
Nederland neemt in 2017 een 32e plaats in in de Global Gender Gap Index, de jaarlijkse ranglijst voor gendergelijkheid van het World Economic Forum. Een jaar geleden bezette Nederland nog de 16e positie. Landen als België, Moldavië en Mozambique hebben Nederland ingehaald.
Nederland presteert voornamelijk op economisch en politiek gebied presteert minder goed dan in 2016. Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen is opgelopen en de ‘politieke emancipatie’ is verslechterd.
Ongeloof over ongelijkheid
Lidwien Suur, financieel topvrouw bij ANWB, reageert teleurgesteld op de lage notering in de Global Gender Gap Index.
Blijven we echt nog steeds herhalen dat het in NL allemaal wel mee valt met die ongelijkheid? #fail #kopinhetzand https://t.co/bXdPcXIYB2
— Lidwien (@lidwiensuur) 2 november 2017
Beperkt aandeel in bestuur
Het aantal vrouwelijke bestuurders bij Nederlandse beursondernemingen is voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald in plaats van gestegen; van 15 naar 13. Het percentage vrouwelijk bestuurders daalt daardoor naar 6,2 procent. Dat bleek onlangs uit onderzoek van TIAS. Van alle 64 nieuwe commissarissen is een kwart vrouw (25%). Er zijn dit jaar twee vrouwelijke bestuurders benoemd van in totaal 24 nieuwe bestuurders (8,3%). Aan de andere kant vertrokken twee vrouwelijke bestuurders. Daarnaast heeft het aantal vrouwelijke bestuurders te lijden onder de overname door NN van Delta Lloyd; Delta Lloyd had namelijk twee vrouwen in de Raad van Bestuur.