
Het optimisme onder financieel directeuren is gedaald. De Nederlandse CFO maakt zich zorgen over het niveau van externe financiële en economische onzekerheid én de zoektocht naar personeel.
Het niveau van externe financiële en economische onzekerheid voor CFO’s bedrijven is voor het derde opeenvolgende kwartaal gestegen. Dat blijkt uit de CFO Survey van Deloitte. Frank Geelen, partner en CFO program lead bij Deloitte, signaleert een negatieve trend. ‘We merken dat het optimisme onder financieel directeuren gedaald is. 25 procent van de ondervraagde CFO’s aangeeft optimistisch te zijn. Dat was vorig kwartaal nog 47 procent.’
Zie ook: Wie is de gedoodverfde opvolger van de CFO?
De discrepantie is groot met de omzetverwachtingen. De CFO’s verwachten een hogere omzet ondanks toegenomen onzekerheid. Geelen: ‘Tegelijkertijd zien we dat CFO’s wel heel positief zijn over de prestaties van hun eigen organisatie. In grote meerderheid verwachten zij dat de omzet van hun bedrijf in het komende jaar zal stijgen en ook over de verwachtte operationele winst zijn zij een stuk positiever dan een kwartaal eerder.’
Financiële zekerheid: geen banklening
Bij de financiering is een opvallende ontwikkeling. Een bedrijfsschuld is de meest gebruikte vorm van corporate funding. De aantrekkingskracht van bankleningen is gekelderd van 82 naar 30 procent.
Meer risicobereidheid
De risicobereidheid onder financieel directeuren bevindt zich op het hoogste niveau in 5 jaar. 58 procent van de CFO’s geeft aan dat het nu de juiste tijd is om meer risico te gaan nemen op de balans.
Tekort aan gekwalificeerd personeel
Een tekort aan goed personeel wordt door het CFO-panel van Deloitte gezien als het grootste risico op dit moment. Eerder voorzag al 34 procent, ruim een op de drie CFO’s, problemen op personeelsgebied. Maar liefst 95 procent van de CFO’s overweegt openstaande vacatures in te vullen met medewerkers zonder financiële achtergrond en hen intern bij te scholen.