
Dirk Scheringa, bekend van het DSB-debacle, wil voormalige topmannen van De Nederlandse Bank (DNB) en het Ministerie van Financiën onder ede verhoren. Het gaat hierbij onder andere om voormalig DNB-president Nout Wellink en toenmalig minister van Financiën Wouter Bos. Zij zouden de geheimhoudingsplicht geschonden hebben en het faillissement van de DSB Bank onvermijdelijk gemaakt.
Voormalig bankier Dirk Scheringa heeft een verzoekschrift tot het houden van een voorlopig getuigenverhoor bij de Rechtbank te Den Haag ingediend. De zaak dient op 16 november aanstaande. Er zijn volgens Scheringa en zijn advocaat Geert Jan Knoops ‘voldoende feiten en omstandigheden’ vastgesteld waaruit het verwijtbaar gedrag van de Nederlandse Staat en/of DNB blijkt. Door het schadeveroorzakend handelen van DNB en het Ministerie van Financiën zouden de toezichthouders ‘het onnodige faillissement van DSB’ veroorzaakt. Scheringa eist een schadebedrag van 830 miljoen euro.
Zie ook: Lakeman: ‘DNB is niet een volkomen rotte appel, maar er zijn wel rotte plekken’
DNB en het ministerie zouden de geheimhoudingsplicht in verband met het aanvragen van de noodregeling geschonden hebben. Scheringa: ‘Hierdoor werd het faillissement van mijn DSB-bank onvermijdelijk. Door vertrouwelijke en op dat moment feitelijk onjuiste informatie voortijdig te delen met ongeveer 500 mensen, is bewust het risico aanvaard dat deze informatie bij het grote publiek bekend werd. Zij hebben door dit onzorgvuldig en verwijtbaar gedrag, onnodig het faillissement van DSB veroorzaakt.’
Klokkenluider Pieter Lakeman riep op 1 oktober 2009 alle rekeninghouders op om hun tegoeden bij DSB Bank weg te halen. ‘DSB moet failliet,’ luidde het credo. Vervolgens ontstond er een run en haalden spaarders voor honderden miljoenen weg. In drie dagen hadden rekeninghouders 317 miljoen opgenomen, hetgeen was opgelopen tot 664 miljoen op het moment dat de rechtbank tot een noodregeling besloot. DNB en minister Wouter Bos grepen in met de noodregeling conform Wet op het financieel toezicht. Door berichten in de pers ontstond er opnieuw een bankrun, een run die het faillissement van DSB inleidde.
‘DNB maakte fouten bij bank Dirk Scheringa’
Toezichthouder DNB gaf intern al aan dat het was tekortgeschoten. Dat blijkt uit stukken van de onderzoekscommissie-DSB Bank. In de vrijgegeven stukken staat dat ‘eind augustus (2009) in de interne e-mailwisselingen bij DNB steeds vaker gesproken (wordt) over welke maatregelen te treffen richting DSB en hoe te motiveren dat DNB eerder geen maatregelen heeft getroffen, terwijl de problemen bij DSB al langere tijd bekend waren en de eventuele aansprakelijkheid van DNB’.