
Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Mike de Boer, CFO van Aegon Bank en Knab.
1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?
Ik ben bankdirecteur. Dat betekent dat je heel goed op de centjes van andere mensen past.
2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Enthousiast, ik heb er zin in deze week. Er moeten deze week een aantal besluiten worden genomen over een samenwerkingsverband met een bedrijf waar wij recent een belang in hebben genomen. Als het goed is ben ik vrijdag om vijf uur klaar, dan is de laatste meeting geweest. Als de besluiten allen positief zijn, dan is het project rond. Hier hebben wij met een team vier maanden hard aan gewerkt. Ik heb er zin in om dat af te ronden.
3. Wat staat er in 2018 op de planning?
Finance Transformation, het programma waarin wij de financiële afdelingen van de bank willen transformeren. Meer aandacht voor data, model development, specifieke competenties en samenwerken. Waar ik heel veel behoefte aan zie, is mensen die goed met data om kunnen gaan, kwantitatief goed onderlegd zijn en het ook nog kunnen vertalen naar oplossingen en dit kunnen communiceren.
4. Wat is de grootste uitdaging voor uw onderneming?
Nog meer klanten bedienen met een hogere NPS (Net Promoter Score), klanttevredenheid.
5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?
Ik ben net naar Singularity University geweest in Californië. Er staat ons zoveel te wachten met zwaarder computergeheugen, het ontsluiten van DNA-profielen, zonne-energie, zelfrijdende auto’s, blockchain. Al dat soort ontwikkelingen en wat gaat dat voor ons betekenen? Als ik dat heel specifiek naar mijn vakgebied vertaal: wat is de functie van de bank over tien jaar met blockchaintechnologie?
6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?
Mijn zoon scoorde afgelopen zaterdag vier keer met hockey, het werd 5-2. Dat was gaaf. Zakelijk gezien juich ik nu ik de cijfers van het derde kwartaal heb gezien. Als je als finance-man de versnelling ziet in resultaat, die voortkomt uit jaren strak executeren van de strategie, dan is dat wel echt een juichmoment.
7. Wat maakt u boos?
Onredelijkheid in het algemeen en mensen die niet willen samenwerken.
8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?
Draghi, de president van de ECB. Ik weet niet of ik zijn rol kan invullen, hij is macro-econoom, maar ik zou het zo boeiend vinden om het besluitvormingsproces van de ECB te begrijpen. Waarom ze een afweging maken. Vorige week besloten ze om het opkopen van obligaties te halveren. Het besluit kwam, de beurs ging omhoog, de rente ging omlaag. Ik dacht vooraf het tegenovergestelde, dat de rente omhoog en de beurs omlaag zou gaan. Er zitten zoveel elementen aan vast, verwachtingen van de markt en alles wat daar omheen gebeurt. Het lijkt me enorm boeiend om een week met hem mee te lopen. Niet om te ruilen, haha.
9. Van wie heeft u het meest geleerd?
Dat zijn heel veel verschillende dimensies. Ik heb veel van mijn ouders geleerd. Je krijgt je normen en waarden op jonge leeftijd mee. Als je zelf kinderen krijgt, vertaal je dat ook weer. Zakelijk heb ik veel geleerd van mijn oude baas en vorige CFO, Edgar Koning. Hij is een contrair denker.
Maar ik kan ook naar mijn vrienden kijken. In deze baan ben je heel erg in control. Ik heb een paar vrienden die ondernemer zijn. Van hen leer ik dat vrijheid van denken ook een groot goed is en je niet altijd in control hoeft te zijn.
10. Ajax of Feyenoord?
Ajax. Ik ben helemaal geen voetbalfanaat, maar met Aegon hebben we jarenlang Ajax gesponsord. Ik ben er vaak geweest met relaties. Ik heb groot respect voor Feyenoord-fans, dat zijn doorzetters, eigenwijs en gaan door weer en wind. Ajax is misschien een makkelijke keuze, maar je vraagt het.
11. Hoe ontspant u zich?
Ik kan heel snel ontspannen. Het best als ik hardloop. Vorige week heb ik weer nieuwe hardloopschoenen gekocht. Hardlopen is een soort meditatie voor me. Dan verzin ik de beste oplossingen die met name werk gerelateerd zijn.
De vorige keer was Sander Klous (KPMG) aan het woord. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.