
De afschaffing van de dividendbelasting is een godsgeschenk. Althans, als we VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer mogen geloven. Het afschaffen van de taks zou een noodzaak zijn voor Nederland als vestigingsland.
De kritiek op het afschaffen van de dividendbelasting zwelt aan. Hans de Boer, voorzitter van ondernemerslobby VNO-NCW, wil niets weten van het eventuele terugdraaien van het besluit. ‘Het regeerakkoord zorgt zo niet alleen voor het behoud van belangrijke spelers maar het zal ook leiden tot nieuwe internationale bedrijven die hier naartoe komen. Juist internationaal georiënteerde bedrijven zorgen voor 2 miljoen goede banen, 65 procent van de omzet en dragen bovengemiddeld bij aan onze welvaart.’
Zie ook: ‘Afschaffen dividendbelasting heeft geen effect’
‘Daar profiteert iedereen van,’ stelt De Boer. ‘Zo blijven we economisch sterk met werk voor iedereen, nu en voor toekomstige generaties.’ Door de Brexit noemt de voorzitter de affschaffing zelfs een absolute must. ‘Op het punt van de dividendbelasting is Nederland extra kwetsbaar, aangezien bijvoorbeeld het VK deze belasting niet kent en de VS zijn vennootschapsbelasting drastisch verlaagt.’
Links aanval op afschaffing dividendbelasting
De linkse oppositie wil van premier Mark Rutte weten of de regeringscoalitie inderdaad is gezwicht voor de druk van vier multinationals om de dividendbelasting af te schaffen. ‘Dit riekt naar chantage,’ stelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij wil een debat met de premier en krijgt in ieder geval steun van SP en PvdA.
De NOS meldt op basis van zogenoemde ingewijden dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie besloten de belasting te schrappen na dreigende woorden van Shell, Unilever, AkzoNobel en Philips. Twee van de vier multinationals zouden de coalitiepartijen te verstaan hebben gegeven dat ze het lot van de dividendbelasting zwaar zouden meewegen bij hun beslissing al of niet in Nederland te blijven.
Rutte bevestigde eerder dat het bedrijfsleven de afschaffing bepleitte, maar verzekerde dat de maatregel in het algemeen belang is. Bedrijven en banen blijven zo voor Nederland behouden, denkt de premier.
De oppositie liep al te hoop tegen de maatregel aangezien geen partij zich daarvoor in de verkiezingscampagne sterk maakte. GroenLinks, SP en PvdA halen binnenkort onder meer bedrijven naar de Tweede Kamer om boven water te krijgen hoe de dividendbelasting sneuvelde. Shell, Unilever, Akzo en Philips krijgen nu zeker een uitnodiging, als het aan GroenLinks ligt.
Ook van rechts worden er vraagtekens geplaatst bij het besluit. Thierry Baudet (Forum van Democratie) spreekt zelfs van een kartel.
Toch mooi hoe het kartel vanavond verder werd ontmaskerd. Rutte komt van Unilever, Hoekstra van Shell, Zalm was commissaris bij Shell, Ben Verwaayen zit bij Akzo, etc. En maar traantjes plengen over de Brexit… pic.twitter.com/t55l87HBZ3
— Thierry Baudet (@thierrybaudet) 8 november 2017