
De Europese Unie zet zeventien belastingparadijzen op een zwarte lijst. Het gaat om landen als Bahrein, Samoa en, weinig verrassend, Panama. Aruba en Curaçao dreigen eveneens op de blacklist terecht te komen.
De EU-ministers van Financiën noemen landen als Panama, Barbados en Zuid-Korea ‘onwelwillend’ om belastingontduiking te helpen tegengaan en staan op de zwarte lijst die op 1 januari ingaat. Vaak genoemde landen die belastingontwijking mogelijk zouden maken, zoals de Bahama’s en de Kaaimaneilanden, ontbreken. Nog eens ruim veertig landen, zoals Aruba en Curaçao, staan op de grijze lijst. Er komt op EU-niveau een serie strafmaatregelen en lidstaten kunnen zelf ook sancties instellen, zoals een bronheffing invoeren.
Zie ook: Heeft u relaties in de Paradise Papers?
Aruba en Curaçao belanden mogelijk op de lijst, als ze niet voor 1 januari 2019 hun leven beteren om belastingontwijking te bestrijden. Zij hebben toegezegd dat tijdig te zullen doen en worden zolang op een ‘grijze’lijst geplaatst. Sint Maarten heeft uitstel gekregen om zaken op orde te stellen vanwege de orkaan Irma.
EU list of non-cooperative tax jurisdictions:
American Samoa
Bahrain
Barbados
Grenada
Guam
Korea (Republic of)
Macao SAR
Marshall Islands
Mongolia
Namibia
Palau
Panama
Saint Lucia
Samoa
Trinidad and Tobago
Tunisia
United Arab Emirates#TaxHavens #Blacklist— EU Tax & Customs (@EU_Taxud) 5 december 2017
Het doel is om wereldwijd governance te bevorderen, om de inspanningen om belastingfraude en belastingontduiking te voorkomen te maximaliseren. Het initiatief maakt deel uit van de externe belastingstrategie van de Raad en komt tot stand in zijn conclusies van november 2016 waarin werd opgeroepen om tegen eind 2017 een lijst op te stellen.
Nut van zwarte lijst
‘Dit initiatief bewijst al zijn waarde, aangezien tal van landen hebben gewerkt om de deadline te halen voor het doen van toezeggingen op basis van onze criteria,’ zegt Toomas Tõniste, minister van Financiën van Estland, die momenteel het voorzitterschap van de Raad bekleedt.