
Wekelijks stelt Executive Finance in ‘Wat zegt u nu?’ een reeks vragen. Deze week is het de beurt aan Marinus de Pooter, eigenaar van MdP | Management, Consulting & Training en associate bij The Perfect Fit.
1. Wat is uw functie en hoe zou u uw functie omschrijven aan een kind van 5 jaar?
Ik werk als adviseur, trainer en coach in het vakgebied waardemanagement. Dat begint ermee om als team een heldere visie te ontwikkelen: welke waarde je samen wilt creëren én beschermen voor welke stakeholders. Daarmee heb je het ook over de essentiële vraag welke belangen ten koste mogen gaan van welke andere. Als dat duidelijk is, wordt het een stuk eenvoudiger voor iedereen in de organisatie om zelf passende afwegingen maken. In de praktijk merk ik hoe wezenlijk het daarbij is om de kennis van je experts dienstbaar te maken aan je medewerkers die direct of indirect je klanten bedienen.
Hoe zeg je dat eenvoudig? In een ziekenhuis bijvoorbeeld werken allerlei mensen, die allemaal ergens verstand van hebben. Ze hebben elkaar nodig om de patiënten goed te kunnen verzorgen. Ik bespreek met hen hoe zij zo slim mogelijk kunnen samenwerken. De patiënten kunnen dan snel weer beter worden en naar huis gaan.
2. Wat is uw huidige gemoedstoestand?
Enthousiast. Ik word telkens weer verrast door wat ik zie gebeuren, als je met teams overzicht creëert van de werkzaamheden waar iedereen mee bezig is. Dat is de basis die hen veel inzicht geeft in ieders bijdrage aan het succes en in hun onderlinge afhankelijkheden. En als je samen het gesprek hebt over waar je het nu echt allemaal met z’n allen voor doet, dus wat er echt toe doet, dan kom je vanzelf op belangrijke verbetermogelijkheden van je huidige werkwijzen. Die verbeteringen geven je team richting en focus om te werken aan de toekomstbestendigheid van je organisatie.
3. Wat staat er in 2018 op de planning?
Van risicomanagement als afzonderlijk systeem worden maar weinig mensen gelukkig. Toch kom je in de praktijk veel ‘silo’s’ tegen. Daarom ga ik ook volgend jaar graag door met mijn missie om directies en managementteams te ondersteunen bij waardemanagement. Dan weeg je kansen én risico’s steeds in samenhang af. Dan maak het onderdeel van de besluitvorming. Als je beslissingen neemt, moet je naar mogelijke pro’s én cons kijken, die effect hebben op de belangen van je belangrijke belanghebbenden. Voor hen wil je gericht waarde creëren én beschermen.
4. Wat is de grootste uitdaging voor uw onderneming?
Ik merk dat er steeds meer mensen af willen van het oude denken. Zij worden dagelijks geconfronteerd met de schadelijke effecten van het “command & control” denken. Zij hebben door dat ‘beheren’ iets heel anders is dan ‘beheersen’. Zij hebben echter regelmatig te maken met toezichthouders die nog erg sturen op aantoonbaarheid. Al die geïnteresseerden goed en tijdig bedienen is een mooie uitdaging voor mij in 2018!
5. Wat is de grootste uitdaging in uw vakgebied?
Het besef dat waarde over veel meer gaat dan alleen geld. Bedrijfseconomieboeken draaien om het maximaliseren van nettoresultaten, kasstromen, ondernemingswaarde, etcetera. Oude paradigma’s voldoen echter niet meer. Als nog meer geld verdienen voor je aandeelhouders de belangrijkste zingeving vormt bij jouw werk, dan heb je toch een redelijk beroerd bestaan lijkt me. Iemand als Michael Porter heeft het nu over “shared value”. Geniet je echt van je pensioen, als je beseft dat het deels met dwangarbeid is verdiend? Een andere uitdaging is dat sommigen het lastig of confronterend vinden om na te denken over de vraag in hoeverre zij en hun collega’s slim bezig zijn. Regelmatig kritisch achterover leunen – echte fixers zien dat helemaal niet als werken.
6. Wat is uw laatste juichmoment op uw werk geweest?
Toen ik een opdrachtgever aan een paar collega’s van haar het waardemanagement verhaal hoorde vertellen. Compleet met concrete voorbeelden uit hun eigen praktijk. Echt, ze legde het op zo’n manier uit dat ik het zelf niet beter had kunnen doen!
7. Wat maakt u boos?
Als de belangen van kwetsbare mensen worden geschonden en als dieren worden mishandeld. De media staan helaas vol van de voorbeelden. Mensen met macht die niet beschikken over de juiste competenties en vooral niet over de juiste intenties kunnen in deze wereld ontzettend veel leed aanrichten.
8. Met welke vakgenoot zou u wel eens een week willen ruilen?
Afgezien van het feit dat ik dat helemaal niet zou kunnen: met André Rieu, een gedreven musicus en een rasorganisator. Het moet een geweldige kick geven om over de hele wereld met je team zoveel mensen zó te laten genieten van je muziek! Ontzettend knap hoe hij dat vanuit het niets heeft opgebouwd. Je moet toch elke keer maar weer de logistiek, de techniek en natuurlijk de muziek uitstekend voor elkaar hebben. Fascinerend vind ik hoe zijn strakke regi(m)e geen enkele afbreuk lijkt te doen aan het enthousiasme van zijn orkestleden.
9. Van wie heeft u het meest geleerd?
Van Nelson Mandela. Zijn motto: “I never lose, either I win or I learn” is voor mij bijzonder inspirerend.
10. Ajax of Feyenoord?
Van voetbal heb ik echt de ballen verstand. Ik heb wel veel bewondering voor spelers die het inzicht en de techniek hebben om hele mooie doelpunten te maken. Jammer dat die sector kapot gaat aan hebzucht. Je ziet daar de verwoestende werking van macht in combinatie met de focus op plat geld: beloningen en transfervergoedingen die je aan niemand kunt uitleggen, ultra-corrupte FIFA-bobo’s, match-fixing praktijken en ga zo maar door. Wat heeft dat nog met passie voor sport te maken?
11. Hoe ontspant u zich?
Van orgelspelen kan ik enorm genieten. Het vergt veel concentratie, maar werkt voor mij ontspannend. Hetzelfde geldt voor autorijden, soms zelfs in de file. Hardlopen doe ik al een tijd. Dit jaar ben ik begonnen met mediteren. Ik ben verder geïnteresseerd in design en architectuur en vind het leuk om in en om het huis allerlei dingen te ontwerpen en zelf te maken. Als je met iets heel anders bezig bent dan je vak, krijg je soms de beste ingevingen.
De vorige keer was Jeroen Visser (Blokker Holding) aan het woord. Wilt u ook meedoen? Stuur een e-mail naar de redactie.