
Multinationals als Shell, Unilever en AkzoNobel hebben in de Tweede Kamer de geplande afschaffing van de dividendbelasting verdedigd. ‘Shell houdt van Nederland.’
Het verdwijnen van de dividendbelasting zou Nederland volgens de multinationals aantrekkelijk houden. De bedrijven benadrukten vooral het belang voor de Nederlandse economie. Het vestigingsklimaat zou een doorslaggevende rol kunnen geven. Nederlandse ondernemingen zijn voor hun financiering bijzonder afhankelijk van buitenlandse beleggers.
Zie ook: Rutte III: Wat zijn de fiscale gevolgen voor Nederlandse ondernemers?
Shell en Unilever zouden eerder aan het adres van minister-president Mark Rutte gedreigd hebben met een vertrek uit Nederland. Marjan van Loon, topvrouw van de oliemaatschappij, weerspreekt de lezing. ‘Shell houdt van Nederland, hopelijk is de liefde wederzijds,’ klinkt de waarschuwing voor de Nederlandse politici. Unilever wil een gelijk speelveld met de Britten, die geen dividendbelasting heffen.
Felle weerstand afschaffing dividendbelasting
In het regeerakkoord staat dat de belasting op winstuitkeringen aan aandeelhouders gaat verdwijnen. Dat kost de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro. De afschaffing is een doorn in het oog van de oppositie in de Kamer, die de multinationals had uitgenodigd voor een hoorzitting. PvdA en andere partijen wilden weten of concerns als Shell en Unilever tijdens de vorming van het huidige kabinet hebben gedreigd met vertrek uit Nederland. De afschaffing stond in geen enkel verkiezingsprogramma, maar dook wel op in het regeerakkoord.