
De Accountantskamer heeft een registeraccountant bestraft. De RA in kwestie ontving de berisping vanwege ‘onzorgvuldig’ handelen bij een lening van een moeder aan haar zoon.
Een hoogbejaarde moeder gaf haar zoon een lening van 403.000 euro. De registeraccountant schoot volgens de Accountantskamer tekort door zich er onvoldoende van te vergewissen wat de aard van de bedoeling van beide partijen was met het overmaken van het geld. Ook heeft hij zich onvoldoende op de hoogte gesteld van de inhoud van een leningovereenkomst die hij aan de Belastingdienst deed toekomen.
Zie ook: ‘Financieel directeur vastgoedbedrijf niet schuldig aan fraude’
De Accountantskamer spreekt van ‘verregaande onzorgvuldigheid’ en woog in het oordeel mee dat de RA niet eerder tuchtrechtelijk is veroordeeld.
Fiscaal voordeel
De FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) vonden dat de RA opzettelijk het plegen van belastingfraude had gefaciliteerd. Dat punt werd ongegrond verklaard. Door een overeenkomst van geldlening op te stellen werkte de accountant volgens de FIOD mee aan de verkeerde voorstelling van zaken en zou er fiscaal van willen profiteren.
Belastingfraude
De accountant zou de aangeklaagde aantekeningen en documenten in zijn dossier hebben aangepast met de bedoeling voor te wenden dat er al vanaf het begin sprake was van een lening in plaats van een schenking. Ook door in de aangifte inkomstenbelasting de overdracht van het geldbedrag aan de cliënt te verwerken conform de leenovereenkomst zou de RA zich schuldig hebben gemaakt aan het faciliteren van het plegen van belastingfraude.