
De Nederlandsche Bank (DNB) wil dat banken hun relatiebestand controleert op vermelding in de Paradise Papers. DNB verzoekt om zogenoemde hits te rapporteren.
DNB verwacht dat iedere bank de nieuwe database controleert en toetst aan haar eigen bestand met cliëntrelaties. Bij een hit verwacht DNB dat de bank dit verder onderzoekt. Daarbij moet de bank onderzoeken waarom een relatie voorkomt in de database, in welke context en welke gevolgen de bank hieraan koppelt met betrekking tot de eigen dienstverlening. Tevens doet DNB het verzoek om de hits en de bijbehorend onderzoeksuitkomsten te melden bij uw accounttoezichthouder.
Zie ook: Panama Papers zetten rem op fiscalisten
Sinds 5 november 2017 worden de Paradise Papers wereldwijd gepubliceerd door het International Consortium of Investigative Journalists, waarbij Trouw en Het Financieele Dagblad zijn aangesloten. Deze publicatie is op basis van documenten verkregen uit een lek bij het advocaten- en trustkantoor Appleby op Bermuda en aan haar gelieerde partijen.
Nike, Apple en Elizabeth II
Apple, Nike en Britse koningin Elizabeth II zijn enkele prominenten die voorkomen in de Paradise Papers. Zij zouden gebruikmaken van belastingparadijzen. Meer dan honderd politici, popsterren, sporters en multinationals zouden belasting ontwijken via bedrijven in belastingparadijzen als de Kaaimaneilanden en Bermuda.
Hoekstra: ‘Paradise Papers de lijn van het regeerakkoord’
Volgens minister Wopke Hoekstra (Financiën) herbevestigen de 13 miljoen uitgelekte bestanden met gegevens over bedrijven en individuen die belastingparadijzen gebruiken ‘de lijn van het regeerakkoord en de zorgen die er in de samenleving over zijn.’ Dat zegt Hoekstra daags na de zogeheten Paradise Papers.