
Een financiële, online navigator die start-ups helpt bij hun financiële planning en verantwoording richting kapitaalverschaffers. Alexander Matthiessen (product), Wout Bobbink (marketing) en Lars Vereijken (sales) dienden zich aan voor de verkiezing van het Best Finance Team of the Year. “We hebben een missie.”
Eigenlijk is www.thefinancenavigator.com een corporate start-up. Het drietal werkte in de consultancytak van EY, maar besloot hun passie te volgen: Het helpen van start-ups. Vereijken: “We zijn al jaren betrokken bij enkele start-up accelerators mede opgericht door EY. De hamvraag is daar: hoe laat je de start-ups versneld groeien? Vaak is hiervoor extra financiering nodig. Ons viel op dat de mensen achter de start-ups veel weten van techniek en aanstekelijk enthousiast zijn. Het zijn bovendien erg slimme mensen, veelal hoogopgeleid. De cijfertjes zijn daarentegen vaak een grote uitdaging, omdat veel ondernemers niet per se financieel onderlegd zijn. Dat leidt tot problemen omdat je bepaalde vragen, zeker richting kapitaalverschaffers, wel moet kunnen beantwoorden. Wanneer denk je winst te gaan halen? Wanneer denk je te kunnen launchen? Wat is de financieringsbehoefte? Een kapitaalverschaffer vraagt over het algemeen de gegevens op van de afgelopen jaren, maar die zijn er bij een start-ups nog niet. Je moet dan dus een poging doen om de prestaties van je bedrijf te voorspellen, de financiële prestaties welteverstaan.” Met spreadsheets is veel te doen, maar deze bieden weinig ondersteuning en zijn niet te koppelen met benchmarkinformatie of de boekhouding. “Te beperkt qua structuur en functionaliteit.”
Meedoen met Best Finance Team of the Year?
Heeft u ook zo’n fantastisch finance team? Schrijf u dan net als IT Finance Consulting, Dummen Orange, EY, Sakura, Spotcap, Blendle en de FL Groep in voor de verkiezing van Best Finance Team of the Year.
Online schaalbaar platform

Het drietal zag het spreekwoordelijke gat in de markt. Vereijken: “We bedachten dat we een online, schaalbaar platform wilden maken. Er speelde toen een nieuw innovatieprogramma bij EY. Daar kon je een besparingsidee of een nieuw idee voor een go to market aandragen. Daar hebben we ons plan gepitcht.” De drie werden zelf in een externe start-up accelerator geplaatst en mochten met hun idee aan de slag. Dat deden ze, zoals het een start-up betaamt, door eerst het probleem te valideren. Het probleem, de financiële planning en verantwoording van start-ups richting kapitaalverschaffers, bleek te bestaan. “We spraken vele start-ups en daaruit kwam dat dit een nuttige tool zou zijn waar ze mee geholpen zouden zijn.” Het drietal sloeg, met behulp van een externe automatiseerder, aan het ontwikkelen. “Lean and mean. Ook in elke ontwikkelfase valideerden we de functionaliteit van de tool. Wat we bijvoorbeeld tegenkwamen? Het is moeilijk de juiste financiële taal te spreken. Start-ups zijn soms studententeams die van plan zijn een bedrijf te starten, maar soms ook ondernemers die al een paar miljoen euro omzet boeken. Soms hebben ze verstand van financiën en soms ook niet. Kunst was het niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk te maken. We hebben daarom veel, heel veel getest. We gaven de start-up controle over ons programma en gaven een opdracht mee. We hadden bijvoorbeeld een knop capex, maar dat snapte niemand. Daar hebben we nu investeringen in assets van gemaakt. Dat is wel te begrijpen.”
Nieuw businessmodel
The Finance Navigator is één van de eerste interne start-ups van EY. “Het is een uitdaging een start-up te runnen binnen de corporate omgeving. We hebben een budget ter beschikking gekregen en om de twee weken hebben we meetings met partners van EY die ons verder helpen. De board van EY in Nederland spreken we ook regelmatig. Over diverse vragen. Waar staan we? Welke tegenslagen komen we tegen? Dat zijn nuttige gesprekken, want veel van wat we doen is nieuw. Voor EY en voor ons.Wij hebben een online businessmodel. We verkopen wereldwijd abonnementen voor de tool. Dat is een compleet andere manier van werken en dus een uitdaging. Wellicht zijn we hierin minder vrij dan een ‘normale’ startup. Maar het grote voordeel is dat we het merk EY meekrijgen en de tool via ons wereldwijd kantorennetwerk kunnen uitrollen. Met deze tool plaveien we ook de weg voor EY. Je hebt een ingang bij start-ups die, bij complexere vragen of later als ze groter groeien, weer een beroep op de accountants- en adviesorganisatie kunnen doen. Wij laten start-ups kennismaken met EY. We boren zo nieuwe relaties aan.”
Een algoritme dat je scherp houdt
Sinds 16 november is www.thefinancenavigator.com live. “Na anderhalve maand hadden we al zeventig betalende klanten. Dat gaat best goed. Zij vinden de tool gebruiksvriendelijk en het design goed. Ook waarderen ze de interactie die de tool met de gebruiker zoekt. Bijvoorbeeld: als je omzet 20 keer stijgt, moet er ook iets gebeuren aan de kant van je personeelsbestand. Constateert ons algoritme een raar verband, dan krijgt de gebruiker een notificatie. Wellicht ben je te optimistisch geweest? Dan vraagt het systeem aan je of je je aannames wilt heroverwegen. Op deze manier wordt de gebruiker naar een robuust financieel plan genavigeerd.” Start-ups die klant zijn gebruiken de tool vooral als ze funding nodig hebben en als ze de financiële impact van hun strategie willen doorrekenen. “Dat weten we doordat we momenteel veel persoonlijk contact hebben met onze eerste klanten. Of ze daarna snel zullen afhaken als klant? Dat moeten we nog ervaren. Maar het merendeel neemt nu een abonnement voor drie maanden. Daar waar je ook één of twaalf maanden kan kiezen. Zodra je financiering ophaalt moet je je periodiek verantwoorden richting aandeelhouders. En dus is het goed dat je de tool continu bijwerkt. Bijvoorbeeld met kosten die anders uitvallen als gedacht. We rekenen daarom op herhaald bezoek. Daar moet een behoefte liggen.”

Koppelingen met bestaande boekhoudprogramma’s
The Finance Navigator krijgt koppelingen met bekende boekhoudprogramma’s zoals Twinfield en Exact. “Daarmee kan ons programma de gebruiker wijzen op belangrijke inzichten die historische financiële gegevens met geprognotiseerde gegevens combineert. Bijvoorbeeld: We voorzien een dip van de cashflow binnen drie maanden waar je iets aan moet doen.” Heeft het drietal overwogen zelf een boekhoudfunctie toe te voegen aan de tool? “Nee. Online boekhouden is er al jaren. Wij kunnen daar niets aan toevoegen. Wij kunnen wel onze kennis koppelen en daardoor start-ups nieuwe inzichten verschaffen.” De interne start-up van EY legt contacten met investeerders. “Als zij onze tool standaard gebruiken voor hun start-ups, dan is dat enorme stap voorwaarts. Dan kunnen zij vanuit ons systeem ook aan portfoliomanagement doen. Dan bouw je een extra laag op het systeem waar een investeerder in één keer in de kerncijfers zijn tien start-ups kan meekijken.” Dat is nog toekomstmuziek, maar het bedrijf wil wel een developer bij het team betrekken. “We hebben samen met een Amsterdams softwareontwikkelbedrijf de eerste release opgezet. Daarbij schreven wij de user stories, waarna de ontwikkelaars aan de slag gingen. Maar nu willen we verder en daar hebben we een Chief Techology Officer voor nodig.”
De standaard financiële tool voor start-ups worden
Aan het einde van het jaar in juni wil The Finance Navigator 500 klanten hebben. In vijf jaar moeten dat er 18.000 worden. Online marketing, maar ook partnerships en sales via incubators, universiteiten en investeerders moeten hen daarbij helpen. En ook het internationale EY-netwerk helpt mee, stelt Vereijken. “We hebben een missie en dat is dé standaard financiële tool voor start-ups worden. Waarom wij Best Finance Team of the Year zouden moeten worden? Simpel. We weten hoe het is een start-up te runnen. We werken al jarenlang samen met start-ups en dwingen onszelf om ook als een start-up te werken. Door deze ervaring hebben we een product ontwikkeld waarmee we iets unieks in handen hebben. We maken de ondernemer wegwijs in de wereld van finance. We ondersteunen hem of haar bij het ophalen van kapitaal. En we faciliteren het rapporteren aan stakeholders. Het mooiste van alles is echter: we besparen de ondernemer tijd en kopzorgen waardoor deze zich kan focussen op waar hij of zij echt goed in is: De wereld een stukje beter maken met mooie innovaties.”
In het kort…
Activiteit bedrijf: Online tool voor start-ups
Jaaromzet: “Pas in juni 2018 weten we die”
Aantal medewerkers finance team: 3
De case:
-Financiële planning en verantwoording naar kapitaalverschaffers
-Ontwikkeld en getest samen met start-ups
-Koppeling met bekende boekhoudprogramma’s zoals Exact en Twinfield
-Eerste contacten met investeerders over portfoliomanagement
-Corporate startup binnen EY
Lees ook
Best finance team moet ondersteunen én sturen
Kandidaat Best Finance Team of the Year Dümmen Orange integreert lappendeken aan systemen