
De kantorenkoning, dat wás Ger Visser. De besnorde ondernemer die met zijn vastgoedimperium Eurocommerce jarenlang miljoenen euro’s wist binnen te harken. Het succes van de magnaat uit Gorssel kende geen limiet totdat het koninkrijk in 2012 bezweek onder de financiële crisis.
Faillissementsfraude, zo oordeelde de rechter toen die Visser eind 2016 een celstraf van 3,5 jaar oplegde. Van een Olympisch springpaard en een villa op de Veluwe naar een kamertje in celblok A, het kan verkeren. In de toptijd bouwde Eurocommerce de ene kantorenkolos na de andere. De werkwijze van Ger Visser was even simpel als effectief: er werd voor veel geld een kantoor gebouwd, hij zocht en vond er huurders bij en het hele complex werd vervolgens voor nog veel meer geld van de hand gedaan. De euro’s klotsten over de plinten. En de familie Visser liet zich het succes welgevallen. Ger senior had een enorme villa in Gorssel, peperdure sportauto’s, een hotel-restaurant en als kers op de pudding een zeer gelouterde paardenstal. Met de laatste behaalde de sportieve ondernemer zelfs Olympisch succes toen springpaard London met ruiter Gerco Schröder in 2010 tijdens de Olympische Spelen in Londen zilver haalde.
Abrupt tot stilstand toen crisis kop opstak

Maar alles veranderde toen de financiële crisis zijn lelijke kop opstak en de vastgoedmarkt abrupt tot stilstand kwam. De crisis kwam ook bij Eurocommerce hard aan, want de financiering van de bouwplannen geschiedde veelal met geleend geld van banken. Die hadden altijd het volste vertrouwen in de ondernemerscapaciteiten van Visser gehad. Niet gek als je bedenkt dat er tussen 2006 en 2010 67 miljoen euro aan winst binnenkwam. Maar ze weigerden nu nog enig risico te nemen. Om toch het broodnodige investeringskapitaal te krijgen, vervalste Visser huurcontracten waarmee hij bij de banken de indruk wekte dat er toch nog huurders bereid waren om vierkante meters af te nemen. Toen de fraude uitkwam werd Visser aangeklaagd en bleef er na het onafwendbare faillissement van Eurocommerce in 2012 een recordschuld van 730 miljoen euro over.
Visser kleurde behoorlijk buiten de lijntjes
Bij het vervalsen van huurcontracten alleen bleef het echter niet. Visser kleurde behoorlijk buiten de lijntjes toen hij – met het faillissement in zicht – geld en goederen doorsluisde naar zijn familieleden. Zo ging hotel-restaurant De Roskam voor het symbolische bedrag van 1 euro naar zijn dochter en kon zijn zoon voor een paar luttele miljoentjes de peperdure stoeterij – met inderdaad, ook Olympische topper London – op zijn naam overschrijven. Verder stonden er opeens peperdure auto’s, waaronder een Ferrari, op naam van mevrouw Visser en werd ook het woonhuis van het echtpaar voor een eurootje verkocht aan Syanora, een beheerstichting die als doel heeft het familievermogen te beschermen. Toen de recherche later de Visser-villa doorzocht werden er bovendien heuse staven goud in de koelkast gevonden.
Meer schuld in Eurocommerce-affaire
De ondergang van Eurocommerce heeft ook gevolgen gehad voor de externe accountant van de projectontwikkelaar. Dat er jaar na jaar een goedgekeurd jaarverslag kon worden afgegeven, was volgens de tuchtrechter voor die beroepsgroep een kwestie van slechte controle. De betreffende accountant heeft ‘onvoldoende geschikte informatie verzameld om te kunnen beoordelen of de waardering van het onroerend goed van Eurocommerce klopte’, zei de tuchtrechter. De accountant werd uit het accountantsregister geschrapt.
Huurcontracten vervalst
De familie werd aangeklaagd en moest in 2016 voor de rechter verschijnen. Het OM eiste gevangenisstraffen van 4 jaar tegen Ger senior, 2 jaar tegen zijn vrouw, 1 jaar tegen Ger junior en dochterlief hoorde de officier van justitie 10 maanden cel tegen haar eisen. De pater familias leek tijdens de rechtszaak in eerste instantie laconiek. Hij gaf toe huurcontracten te hebben vervalst. ‘Wat fout was, geef ik toe’, zei hij in de rechtbank in Almelo. Om eraan toe te voegen dat de banken altijd op de hoogte waren geweest van die misstap. Maar de beschuldigingen over het wegsluizen van geld richting zijn gezin deed hij af als ‘onzin’. Zo noemde hij een overboeking van 10 miljoen euro naar de rekening van zijn vrouw ‘haar morele recht na zoveel jaar huwelijk’. En de veel te lage waardebepaling van de paardenstal was helemaal niet te laag. ‘Er zijn in Nederland geen mensen die meer verstand van paarden hebben dan ik.’ Op 16 december 2016 oordeelde de rechter de faillissementsfraude en valsheid in geschrifte waarvan Visser werd beschuldigd als bewezen en stuurde hij de kantorenkoning 3,5 jaar lang de gevangenis in. Ger junior kreeg een jaar cel. Moeder en dochter kwamen met de schrik vrij.
Lees ook
Accountant Eurocommerce halfjaar op de bank
Accountant Eurocommerce had fraude kunnen en moeten zien