
Terwijl het vertrouwen in media en overheid daalt, stijgt het vertrouwen in CEO’s naar 44 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse Trust Barometer van pr-bureau Edelman.
De betrokkenheid van CEO’s bij maatschappelijke problemen speelt daar volgens het onderzoek een rol bij. 69 procent van de ondervraagden noemt het opbouwen van vertrouwen de belangrijkste taak van een CEO. Als CEO’s open communiceren wordt dat gewaardeerd. In Nederland kwamen topmannen van multinationals bijvoorbeeld met een ‘pact tegen populisme’. Het onderzoek werd gehouden onder 33.000 mensen in 28 landen. Media, met name online platforms als Facebook en Twitter, worden het minst vertrouwd, terwijl bedrijven juist betrouwbaarder worden geacht.
Bezorgd over nepnieuws

Bijna zeven op de tien van de ondervraagden is bezorgd dat nepnieuws als wapen kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld in het maatschappelijke debat of in de politiek. Iets meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich daar druk om. In 22 van de 28 onderzochte landen heerst wantrouwen in de media. Vooral het vertrouwen in platforms als Facebook neemt flink af. Facebook speelt daarop in door kwaliteitsmedia in de tijdlijn voorrang te geven. Het vertrouwen in traditionele journalistiek neemt intussen toe. Van de Nederlanders heeft 37 procent vertrouwen in sociale media, terwijl dat voor kranten en tijdschriften 73 procent is.
Nederlanders hebben meest vertrouwen in hun instituties
Nederlanders hebben in hun instituties het meest vertrouwen van alle westerse landen. Alleen China, India, Singapore en de Verenigde Arabische Emiraten scoren hoger. Het vertrouwen in de overheid komt uit op 54 procent, terwijl de media 55 procent scoren. Bedrijven komen er in de index met 60 procent vertrouwen het beste uit.
Lees ook
Wantrouwen versus vertrouwen: welke rol speelt de controller?
Control en vertrouwen