
De Europese Centrale Bank (ECB) zou nu de rente geleidelijk moeten verhogen om daarmee een einde te maken aan ‘excessieve monetaire verruiming.’ Dat stellen Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie, en Dick van Wensveen, oud-bankier en oud-hoogleraar financiële instelling, op het economenplatform MeJudice.
De ECB zit volgens de twee zichzelf in de weg door strikt de hand te houden aan haar inflatie-opdracht. “Het is echter nu een goed moment om gas terug te nemen. Wanneer economische terugslag optreedt zal de ECB die ruimte om extra geld te scheppen immers hard nodig hebben.”
Beter moment niet denkbaar voor verhoging

De Europese economie draait op volle toeren en de vooruitzichten zijn voorlopig goed, constateren de deskundigen. “Een beter moment is niet denkbaar om het excessieve monetaire verruimingsbeleid dat de Europese Centrale Bank nu al jaren voert te beëindigen en de renteverhoudingen geleidelijk te normaliseren. De ECB zit daarbij zichzelf in de weg. Het in beton gegoten beleid is dat de inflatie tot dicht bij 2 procent moet zijn gestegen om de verruiming te beëindigen.”
ECB laat verdenking op zich
Dat niveau is nog niet bereikt en dus moet de verruiming doorgaan, zo is de redenering. “Daarbij wordt vergeten dat de ‘dicht bij 2 procent’-doelstelling ooit is bedacht om met monetaire verruiming het hoofd te bieden aan krimpende bancaire kredietverlening en een dreigende recessie. Daar is geen sprake meer van.” De ECB laadt volgens Eijffinger en Van Wensveen,nu de verdenking op zich dat er andere motieven in het spel zijn. “Accommodatie van de financiering van landen met een groot begrotingstekort (zoals Italië), hulp bij het laag houden van de rentelast voor deze landen en het uit de wind houden van zwakkere banken met hun ‘non-performing loans’.
Lees ook
Opkopen obligaties door ECB had amper effect (signalling channel niet effectief)
Fed wil vasthouden aan verhogen rente, maar wanneer volgt de ECB?