
CFO Mike de Boer stapt zonder moeite in zijn auto om in Düsseldorf the next best thing te bekijken. Hij houdt van innovatie, bouwen en van startups die Aegon én Knab naar een hoger plan tillen.
De Boer is vanaf de oprichting betrokken geweest bij Knab. Een fintech-organisatie opbouwen tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis; het lijkt gekkenwerk. Maar te midden van het tumult groeide de jonge bank uit tot een voorbeeld voor de rest van moederbedrijf Aegon.
Hoe ziet een dag in het leven van de CFO van Aegon Bank en Knab eruit?
“Heel veel vergaderen. Heel veel praten met mensen. Dat vind ik ook het leukste dat er is. Vergaderen klinkt negatief, maar uiteindelijk is het een middel om met heel veel verschillende teams verschillende doelen na te streven. Mijn dag begint om acht uur. Dan stap ik mijn auto in. Om half negen beginnen de eerste gesprekken. Die kunnen tot laat doorgaan. Meestal is mijn hele week volgeboekt en is er weinig ruimte in de agenda. Dat hangt nu eenmaal samen met de functie. Er zijn heel veel vergaderingen waar je bij moet zijn, omdat de besluiten die genomen moeten worden een vooraf vastgelegde governance moeten doorlopen.”

U geeft veel input. Wat verwacht u van de output?
“Het gaat om interactie. We namen onlangs veel nieuwe medewerkers aan. Een collega die pas negen maanden in dienst was, vertelde vol vuur over het recovery-plan van de bank, daar had hij aan meegeschreven. Dan zie je eigenaarschap en passie. Dat is prachtig om te zien.”
Wat doet u als de gewenste interactie uitblijft?
“Bij Aegon bieden we mensen veel vrijheid om zich te ontwikkelen, de ene slaat gaat rechtsaf, de ander links. Jij bepaalt in principe wat jouw volgende baan wordt. Je kunt stil blijven zitten en maar 50 procent van je kracht geven. Maar dan is het de vraag of je op de juiste plek zit. Gelukkig nemen we een heleboel medewerkers aan die hun eigen groeipad kiezen. Het is plezierig om met hen samen te werken. Dan ontstaat er iets. Positieve turbulentie. Daar krijg je energie van. Als je dat hebt, creëer je samen vooruitgang.”
Hoe combineert u uw werkzaamheden voor Aegon en Knab?
“Aegon Bank NV bestaat in feite uit twee banken, de labels Aegon Bank en Knab. Voor de balanssturing van het hele bedrijf hebben we één balans. Maar we kennen twee locaties. Dat is een bewuste keuze. We besloten dat we Knab op een andere locatie, in Hoofddorp, wilden onderbrengen. We hebben vervolgens veel mensen van buiten onze organisatie aangenomen, om heel bewust een organisatie neer te zetten met een ander DNA. Veel nieuwe medewerkers hebben wij geworven uit dienstverlenende sectoren, bijvoorbeeld uit de horeca en dienstverlening. Hen hebben we omgeturnd naar professionals met financiële kennis, maar met een hoog servicegehalte. De vrijheid bij Knab is er een voorbeeld van. Een agent van ons, zelf ook Amsterdammer, had een klant in Amsterdam aan de lijn. De klant had geen card reader bij de hand, maar hij wilde een spoedoverboeking doen. Hij is op zijn fiets gestapt om de klant ’s avonds laat de reader te overhandigen.”
Wat is het grootste verschil tussen Aegon en Knab?
“Dat begint bij het product. Bij Aegon Bank hebben we het vooral over spaar- en beleggingsproducten, het gaat om vermogensopbouw. Bij Knab betreft het ook betaalrekeningen. Die hebben we heel bewust daar geplaatst. Waarom een verzekeraar ervoor kiest om in een betaaldienst te stappen? We wilden graag hoogfrequent klantcontact verzorgen. Dat maakt de dynamiek in een bedrijf anders. Op het moment dat je in betalen stapt, is het 24/7. Het houdt nooit op. De klant mag nooit stil komen te staan, hij moet midden in de nacht zijn benzine kunnen afrekenen. Bij Aegon zijn het in essentie veel meer maandprocessen. Dat maakt de dynamiek ook anders. De grootste overeenkomst is dat het uiteindelijk gaat om klanttevredenheid.”

Een bank als Knab is wendbaar. U vergeleek het zelfs met een speedboat. Dat is niet een vanzelfsprekendheid in de traditionele bankenwereld. Mist u deze wendbaarheid bij Aegon?
“Je moet het anders zien. Wij hebben Knab een speedboat genoemd die de tanker Aegon moet meenemen in de veranderingen van gedrag naar klanten toe. Uiteindelijk moet de speedboat het grote moederbedrijf langzaam meenemen naar hoe het ook anders kan. Je maakt de medewerkers van Aegon – en daar ben ik een voorbeeld van – bewust van de innovatie die buiten aan de gang is. Je zoekt eerder contact met partijen die ook met innovatie of fintech bezig zijn. Je gaat eerder naar conferenties toe waar dat soort nieuwe ontwikkelingen worden getoond. Als ik niet met de ‘bank van morgen’ van Knab bezig was geweest, was ik waarschijnlijk minder ontvankelijk voor innovatie. Je wordt blootgesteld aan innovatie die zich buitenshuis ontwikkelt.”
Hoe is het balletje vervolgens gaan rollen?
“Aegon heeft heel bewust een innovatiestrategie uitgestippeld. Naast het opstarten van nieuwe initiatieven zoals Knab, Kroodle en Eye Open zijn ook mensen aangetrokken die actief op zoek gingen naar deelnemingen van Fin- of Insurtechs. Het Aegon Innovation Fund kreeg 150 miljoen euro beschikbaar gesteld voor deelnames wereldwijd. Twee voorwaarden zijn gesteld, we eisen een rendabele businesscase en binnen Aegon moet er een business owner zijn die gaat samenwerken met de Fintech. Omdat je open staat voor nieuwe ontwikkelingen liepen wij tegen auxmoney aan in Duitsland. Vanwege de groei van het aantal klanten bij Knab was er een sterke groei aan spaargeld dat moest worden belegd. Bij auxmoney zijn wij in 2015 begonnen met het kopen van leningen die in een peer-to-peer model werden verstrekt. Het aantal leningen dat werd verstrekt groeide hard en zij zochten een institutionele partij waar zij mee konden samen werken. Auxmoney was een van de eerste equity stakes van het Aegon Innovation Fund. Als je open staat voor innovatie, ben je nu eenmaal eerder geneigd de auto te pakken en naar een dergelijke innovatie in Düsseldorf te rijden. Mits het past in de bredere strategie waarmee we de bank aansturen.”
Wat is de essentie van die strategie?
“Aegon Bank kan ook worden gezien als een netwerk bank. Wij werken met heel veel partijen samen buiten of binnen het Aegon huis waar wij hypotheken aankopen of met verschillende partijen waar wij naar gelang van de groei van het spaargeld de benodigde assets aantrekken. Naast auxmoney werken wij nu ook samen met Zopa (UK), Funding Circle (UK) en Younited (Frankrijk). Vroeger deed de bank alles in eigen huis, nu zijn er fintechs die graag samen werken met institutionele partijen en andersom natuurlijk. Als bank heb ik nu toegang tot andere asset classes die mij een voordeel geven in rendement of diversificatie. Natuurlijk doen wij dat niet zonder een zeer grondig onderzoek. Kortom, we maken gebruik van de disintermediatie van de financiele keten.”
Lees ook
Financieel topman Aegon Bank ziet brood in samenwerking met Brits leenbedrijf
Fintechbedrijf Spotcap: slimme technologie voor kredietanalyses