
Er is een politiek akkoord over het EU-voorstel over mandatory disclosure voor tussenpersonen. Jasper Korving, Senior Manager bij Deloitte, schrijft over de details. Volgens het voorstel moet een tussenpersoon voorgenomen regelingen die mogelijk als agressieve tax planning kwalificeren melden bij de Belastingdienst.
De Belastingdienst wisselt deze informatie vervolgens automatisch uit met fiscale autoriteiten in andere lidstaten. Deze maatregel zou per 1 juli 2020 in werking moeten treden. Onlangs is in Brussel politieke overeenstemming bereikt over het door de Europese Commissie opgestelde richtlijnvoorstel om automatisch informatie uit te wisselen over agressieve tax planningsregelingen met een grensoverschrijdend karakter. “Dit richtlijnvoorstel zou vanaf 1 juli 2020 van kracht moeten zijn. De richtlijn stelt het de lidstaten expliciet verplicht om mandatory disclosure in te voeren voor alle mogelijke agressieve tax planningsregelingen met een grensoverschrijdend element. Tevens verzekert het de lidstaten dat gegevens automatisch zullen worden uitgewisseld tussen de fiscale autoriteiten.”
Druk om zich te onthouden van het ontwikkeling van agressieve tax planningsstructuren

Korving: “Belastingplichtigen zouden er van worden weerhouden dergelijke structuren op te zetten wanneer gegevens hierover automatisch worden uitgewisseld tussen lidstaten.”
Door te rapporteren onder een mandatory disclosure-regime wordt volgens de Europese Commissie de druk op tussenpersonen, zoals belastingadviseurs, vergroot om zich te onthouden van het ontwikkelen, marketen en implementeren van agressieve tax planningsstructuren. Korving: “Ook belastingplichtigen zouden er van worden weerhouden dergelijke structuren op te zetten wanneer gegevens hierover automatisch worden uitgewisseld tussen lidstaten. De richtlijn laat het aan de Europese lidstaten over om (administratieve) strafmaatregelen ter zake van niet-naleving van de richtlijn te treffen.”
Tussenpersonen moeten belastingdienst informeren
Onder de richtlijn worden tussenpersonen verplicht om de belastingdienst te informeren over mogelijk agressieve tax planning als zij bij dergelijke regelingen betrokken zijn, hetzij beroepsmatig, hetzij omdat zij ze hebben ontwikkeld, dan wel omdat zij ze promoten. Korving: “Een tussenpersoon kan een rechtspersoon, natuurlijk persoon of een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid zijn. Wanneer geen tussenpersoon kan worden aangewezen, of als een verschoningsrecht voor de tussenpersoon van toepassing is, wordt de informatieplicht verlegd naar de belastingplichtige zelf.”
Aantal kenmerken geformuleerd van agressieve tax planning
Omdat het niet mogelijk is – mede in het licht van het statische karakter van de richtlijn – om alle vormen van mogelijke agressieve tax planning te specificeren, heeft de Europese Commissie er voor gekozen om over te gaan tot het benoemen van een aantal kenmerken die een sterke indicatie geven dat sprake is van agressieve tax planning. Deze algemeen geformuleerde kenmerken zijn opgenomen in een bijlage bij het richtlijnvoorstel.
Binnen termijn van dertig dagen rapporteren
In de bijlage bij het richtlijnvoorstel is aangegeven dat intermediairs binnen een termijn van dertig dagen moeten rapporteren aan de belastingdienst. Deze termijn vangt aan op de dag waarop (1) de planningsregeling beschikbaar wordt gesteld, (2) de regeling klaar is voor implementatie, of (3) de eerste stap van een planningsregeling is geïmplementeerd. Korving: “Beslissend is welke van de hiervoor genoemde gebeurtenissen als eerste plaatsvindt. Hiervoor wordt een standaardformulier ontworpen. De Belastingdienst moet de informatie eens per kwartaal automatisch uitwisselen met andere EU-autoriteiten. Dit gebeurt door de informatie te uploaden in een centraal register waar alle fiscale autoriteiten toegang tot krijgen.” De eerste batch met gegevens moet uiterlijk op 31 oktober 2020 moeten zijn uitgewisseld. Het richtlijnvoorstel bevat ook een verplichting tot de uitwisseling van bepaalde gegevens over planningsregelingen die al bestaan vóór de inwerkingtreding van de richtlijn. Tot slot moet ook de Europese Commissie worden geïnformeerd.
Lees ook
Adviseurs moeten belastingconstructies melden
Europees Parlement steunt rigoureuze herziening belasting multinationals
Geef een reactie