
De Belastingdienst legt zich niet meer bij een uitspraak van het Hof in Den Bosch, dat oordeelde dat bewijs dat door een tipgever is gestolen en doorverkocht aan de fiscus moet worden uitgesloten in een beroepsprocedure. De Belastingdienst gaat in cassatie.
Onrechtmatig verkregen gegevens verkocht aan fiscus
De zaak begon te rollen nadat een tipgever in 2009 op strafrechtelijk onrechtmatige wijze verkregen gegevens aan de Belastingdienst doorspeelde over bankrekeningen die Nederlanders hadden aangehouden bij de Rabobank in Luxemburg. In ruil voor de informatie kreeg de tipgever, mogelijk zelf een zwartspaarder bij de Rabobank Luxemburg, een opbrengstafhankelijke beloning. Op basis van die tip kregen Nederlanders een navorderingsaanslag.
Vernietigende uitspraak door Hof Den Bosch
De zaak kwam meerdere malen voor en werd uiteindelijk in 2015 door de Hoge Raad in Arnhem doorverwezen naar het Hof Den Bosch. Dat deed vorige week een voor de fiscus vernietigende uitspraak. Vooral het feit dat de Belastingdienst op geen enkele wijze inzicht heeft willen geven in de afweging die het maakte om de tipgever te beschermen, kon op weinig waardering rekenen. Ook over de inhoud van de afspraak hield de fiscus de kaken op elkaar en daardoor vond de rechter het onmogelijk om na te gaan welke belangenafweging er gemaakt was.
Extra proceskostenvergoeding vanwege bemoeilijken waarheidsvinding door Inspecteur
De erven van een Nederlander die de zaak had aangespannen hebben vanwege de bewerkelijke zaak en de vele zittingen een extra proceskostenvergoeding van 50.000 euro gekregen. Daarbij werd ook rekening gehouden met het feit dat de Inspecteur de waarheidsvinding heeft bemoeilijkt en bovendien een doelmatige behandeling van de zaak had belemmerd. De Belastingdienst moet de vergoeding betalen.
Elf miljoen aan aanslagen door klantlijst van tipgever
Maar de Belastingdienst is niet van plan om de zaak te laten rusten en heeft aangegeven in cassatie te gaan. Een woordvoerder liet eerder al in de Telegraaf weten: “De informatie van deze tipgever is ondertussen zeer betrouwbaar gebleken. Zo hebben we op basis van zijn klantlijsten inmiddels voor elf miljoen euro aan aanslagen bij zwartspaarders kunnen opleggen. Vaak ging dat vrij vlot, want de betrokkenen zijn doorgaans zeer vermogend.”
Lees ook:
Nederland verliest fiscale zaak bij EU-hof
Reorganisatie Belastingdienst blijft problematisch